Uređivanje slika na računalu

Bilo da ste stručnjak ili početnik većina vas želi urediti fotografiju prije nego što je postavite na neku društvenu mrežu ili web stranicu. Mnogi se pitaju kako odabrati pravi softver koji bi nadopunio vaše vještine. Postoji bezbroj programa za ovu namjenu među kojima su najpopularniji Adobe Photoshop i Lightroom.

Isto tako imamo i manje poznate besplatne programe koji su sasvim dovoljni za neke jednostavne manipulacije na fotografiji. Najbolji softver za uređivanje fotografija može pomoći pri fokusiranju slike, isticanju ključnih predmeta i pretvaranju prosječne slike u nešto u što će se svi diviti.

Ovi programi omogućuju vam sve od manjih izmjena do boje ili zasićenja do primjene filtera, uklanjanja mrlja ili velikih transformacija.

Za digitalno uređivanje slika postoje brojna programska rješenja. Osim komercijalnih rješenja koja, u pravilu, imaju moćnije alate, na internetu se mogu naći i sasvim solidne besplatne alternative. Donosimo vam pregled trenutno najpopularnijih programa za ovu namjenu.

Photoshop CC

Photoshop CC je svakako najpopularniji komercijalni program za digitalno uređivanje slika, a dio je Adobeovog Creative Suite paketa programa namijenjenog grafičkim i web dizajnerima.

S ovim programom moguće je napraviti gotovo sve, od jednostavnog retuširanja postojećih fotografija, do kreiranja raznih 3D animacija. Naravno, kao i svaki bolji program ove namjene i Photoshop CC podržava uređivanje u slojevima, a korisnici na raspolaganju imaju brojne filtre i efekte.

Photoshop sučelje programa

Tu su alati za osnovno i napredno podešavanje boja, svjetline, kontrasta, zasićenosti i razne druge opcije poput izrezivanja dijela fotografije, alata za bojanje i crtanje, alata za uklanjanje pozadine i sl. Kome i ovo nije dovoljno za Photoshop postoje brojni dodaci koji se lako mogu instalirati u program.

Korištenje bi moglo stvarati malo glavobolja početnicima, no na internetu postoje brojni tutoriali za ovaj program pomoću kojih možete naučiti sve tajne Photoshopa. Na Adobeovoj stranici moguće je besplatno preuzeti trial verziju i isprobati je potpuno besplatno u periodu od 30 dana, dok cijena licence na godišnjoj razini za korištenje programa iznosi oko 3400 kn.

Photoshop Elements

Za one kojima je to mnogo postoji i jeftinija verzija Photoshop Elements za koju je potrebno izdvojiti oko 700 kn. Ova verzija sadrži nešto manje opcija no sasvim je dovoljna foto entuzijastima.

S obzirom da je puna verzija Photoshopa za neke prenatrpana opcijama i značajkama Elements verzija je bazirana na prevladavanje uobičajenih problema s fotografijom. Sadrži nekoliko alata za popravak fotografija koji se mogu mnogo lakše i brže primijeniti u odnosu na čistokrvni Photoshop.

Sučelje aplikacije je podijeljeno na tri dijela – Quick, Guided i Expert. U Quick dijelu se nalaze alati za brzo podešavanje boja, ekspozicije i izoštravanje. U Guided sekciji će početnici pronaći alat koji će ih korak po korak voditi do željenog rezultata.  Expert sekcija je rezervirana za one koji su vičniji ovakvim alatima. Ovdje možete do najsitnijih detalja urediti neku fotografiju.

PaintShop Pro

Drugi na ljestvici najpopularnijih komercijalnih programa je Corelov PaintShop Pro , koji je i vrlo dobra zamjena za Photoshop, pogotovo amaterima. Svojom cijenom od 100 US $ svakako ne spada u skupinu najskupljih programa.

PaintShop Pro je namijenjen isključivo Windows korisnicima, a vlasnici 64-bitnih računala će svakako imati prednosti prilikom korištenja programa jer je program optimiziran za 64-bitne sustave. Corel se potrudio svojim korisnicima napraviti nekoliko video tutoriala koji bi trebali pomoći početnicima za svladavanje osnova.

PaintShop Pro sučelje

Korištenje programa PaintShop Pro X7 je veoma jednostavno i program sadrži sve osnovne ali i napredne alate za digitalno uređivanje slika, poput alata za izrezivanje, kist (brush) alata, alata za smanjenje šuma, alata za unos teksta i brojne druge alate.

Zanimljivost PaintShop Pro-a je opcija dijeljenja fotografija direktno iz programa, a aplikacija Find People pomaže prilikom prepoznavanja lica, kako bi mogli tagirati te osobe. Svim fotografijama je moguće podesiti i lokaciju putem Map Toola.

Xara Photo & Graphic Designer 10

Xara Photo & Graphic Designer je program koji postoji već skoro 20-ak godina, a trenutno je došao do svoje 10-te verzije. Iako nije razvikan poput Corela ili Photoshopa, Xara je tijekom godina stekla popularnost.

Najveća prednost ovog programa je brzina izvođenja, jer bilo što da radite program automatski prilagođava svoj Workspace kako bi alati koji bi vam u tom trenutku mogli zatrebati bili nadohvat ruke. Xara Photo & Graphic Designer preporučujemo svima koji se bave izradom vektorske grafike jer u ovom programu ćete naći sve alate za tu namjenu.

Xara Sučelje programa

U sekciji  SmartShapes naći ćete odabir raznih gotovih oblika (strjelica, tekst okvira i ikona) koje možete jednostavno ubaciti u vaš rad.

Osim navedenog Xara ima mogućnost kreiranja virtualnog svjetla kojem možete osvijetliti određeni objekt/e. Cijena ovog programa je 90 US $, a možete ga preuzeti na službenoj stranici.

Acdsee Pro

Acdsee Pro je prvenstveno program za katalogiziranje slika, no program je bogat alatima za profesionalno uređivanje fotografija. Jedna od najboljih značajki ovog programa je nedestruktivno popravljanje fotografija.

Od ostalih prednosti ovog programa svakako treba izdvojiti izradu slideova, mogućnost grupnog konvertiranja slika, kao i mogućnost grupnog namještanja veličine slike, što može biti vrlo korisno kada trebate podesiti na istu veličinu veliki broj slika. Tu je i još jedna zanimljiva opcija, mogućnost umetanja vodenog žiga na fotografiju.

Acdsee 8 Pro sučelje programa

Ostale opcije su više-manje standardne, dakle s Acdsee je moguće podesiti boje, kontrast, zasićenje, tonove cijele fotografije ili njenog dijela.

Najveća mana ovog programa je cijena jer Acdsee Pro 8 košta čak 200 US $, iako po našem mišljenju ne vrijedi ni trećinu te cijene, s obzirom da 90 % stvari je moguće napraviti s besplatnim programima.

Onaj tko želi može preuzeti trial verziju programa s službene stranice. Trial verzija, kao što je uobičajeno, vrijedi 30 dana.

Phostoscape

Phostoscape je svako jedan od najboljih besplatnih programa za ovu namjenu. Čak i korisnici profesionalnih programa putem Photoscapea mogu napraviti osnovne zahvate na svojim fotografijama.

Sučelje programa je veoma jednostavno, tako da će se i manje iskusni korisnici snaći u njemu i brzo napraviti željene izmjene na slikama.

Photoscape 3.6.5

Sam program sadrži brojne efekte i filtre koje možete lako dodati na svoje fotografije, a osim navedenog tu su i standardni alati za podešavanje veličine, alat za izrezivanje, alat za podešavanje oštrine, pozadinskog osvjetljenja, alat za podešavanje svjetline i kontrasta.

Photoscape u sebi ima i batch editor, uz pomoću kojeg je moguće „resajzati“ više slika na istu veličinu ili ih konvertirati iz jednog slikovnog formata u drugi.

Photoscape bi mogli nazvati i najzabavnijim programom za uređivanje slika jer u sebi ima i alate za umetanje tekstualnih balončića, mogućnost izrade kolaža ili opciju spajanja više slika u jednu. Također, s ovim programom se mogu raditi i animirani GIF-ovi ili uokviriti fotografiju s zanimljivim okvirima. Program možete preuzeti s ove poveznice.

GIMP

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je najnapredniji besplatni program ove namjene i možemo ga smatrati kao pravu alternativu Photoshopu. Glavna prednost ovog programa je što je dostupan i na Linux platformi.

gimp2.8

Kao prava zamjena za Photoshop, GIMP podržava kreiranje slojeva i njihovo uređivanje, a tu su i razni alati za 3D oblikovanje, alati za umetanje teksta, kao i alati za uređivanje i retuširanje fotografija.

Jedna od najvećih mana ovog programa je što i nije baš user friendly, tako da bi početnici mogli imati problema prilikom korištenja programa. GIMP je open-source program, a možete ga besplatno preuzeti s ove stranice.

Pixlr Express

Za sve one koji nemaju mnogo vremena ili ne želite instalirati nikakav dodatan software na svoje računalo postoje i online rješenja za uređivanje fotografija. Jedno od najboljih takvih rješenja je Pixlr Express kojem pristupate iz svog web preglednika.

Ovdje možete učitati sliku s vašeg računala ili je snimiti putem web kamere. Slici možete dodati brojne efekte, dodati slikovnu naljepnicu, napisati tekst ili odabrati jedan od ponuđenih okvira.

pixlr express

A Autodesk, kreator ovog programa, nudi i još jedan online program  Pixlr O-Matic  koji služi za dodavanje gotovih foto filtra vašim fotografijama, baš kao na popularnom Instagramu.

Dodajmo još da je ovaj program dostupan i u obliku mobilne aplikacije za Android i iOS uređaje.

Paint.NET

Paint.NET je nije tako kompleksan kao Photoshop ili GIMP no zato podržava kreiranje novih slojeva. Program sadrži sve što bi jedan alat za obradu slika trebao sadržavati, kao i neke zgodne značajke koje su dostupne u komercijalnim programima poput Gradient alata, a sam program je nastao pod mentorstvom ljudi iz Microsofta.

Program uključuje alate za podešavanje boja, osvjetljenja, dodavanje teksta, a uključeni su i neki filtri i nekolicina foto efekata.

Paint.NET 4.0 sučelje

Iako je u početku bio razvijan kao alternativa Paintu koji dođe s Windowsima, u svojih nekoliko verzija postao je moćan ali istovremeno i vrlo jednostavan program za uređivanje slika.

Paint.NET se može preuzeti na ovoj stranici, a tu možete pronaći i razne upute za njegovo korištenje.

Affinity Photo

Najbolji programi za uređivanje slika i fotografija 1

Affinity Photo je profesionalni softver za uređivanje fotografija koji je razvila kompanija Serif. Ovaj program se smatra jednim od glavnih konkurenata Adobe Photoshopu. Affinity Photo ima napredne funkcije za uređivanje fotografija i pruža širok spektar alata i mogućnosti za kreativno uređivanje slika.

Ovaj softver ima brojne funkcionalnosti, uključujući slojeve, maske, šablone, filtre, alate za korekciju boja, retuširanje slika, HDR (High Dynamic Range) obradu, panoramsko spajanje slika i izolaciju objekata. Također podržava RAW format slika, što omogućava profesionalcima da obrade neobrađene slike sa fotoaparata.

Affinity Photo je poznat po svojoj brzini i efikasnosti, i dizajniran je da radi na različitim operativnim sistemima, uključujući Windows, macOS i iPadOS. Podržava standardne formate datoteka kao što su JPEG, TIFF, PNG i PSD, što olakšava razmjenu slika sa drugim programima.

Najbolji programi za uređivanje slika i fotografija 2

CyberLink PhotoDirector 365 je softverski alat za uređivanje fotografija koji nudi širok raspon značajki i mogućnosti za poboljšanje i manipulaciju fotografijama. On je dostupan kao pretplatnička usluga koja vam omogućuje pristup najnovijim verzijama softvera i kontinuirane nadogradnje tijekom pretplate.

PhotoDirector 365 ima intuitivno sučelje i pruža razne alate za uređivanje, uključujući podešavanje boje i osvjetljenja, uklanjanje neželjenih objekata, izrezivanje, retuširanje kože, primjenu filtera i efekata, dodavanje teksta i još mnogo toga. Također podržava napredne značajke poput slojeva, maski i kloniranja, što vam omogućuje preciznije uređivanje i kombiniranje elemenata na fotografiji.

CyberLink PhotoDirector 365 uključuje alate za organizaciju fotografija, kao što su oznake, oznake vremenskih oznaka i ocjene, kako biste olakšali pronalaženje i upravljanje svojom fotografskom zbirkom. Možete izvesti svoje fotografije u raznim formatima, uključujući JPEG, TIFF i RAW, te ih podijeliti putem društvenih medija ili ih ispisati.

Kao pretplatnik PhotoDirector 365, imate pristup ažuriranjima softvera i novim značajkama tijekom trajanja pretplate. To vam omogućuje da uvijek imate najnovije alate i tehnologiju za uređivanje fotografija.

Luminar Neo

Luminar Neo ima za cilj pojednostaviti proces uređivanja slika, istovremeno održavajući profesionalne rezultate. Program koristi UI algoritme za analizu slika i automatsku primjenu prilagodbi na temelju specifičnog sadržaja i željenog rezultata.

Ovaj inteligentni pristup štedi fotografima bezbroj sata ručnog uređivanja, omogućavajući im da se više usredotoče na snimanje savršenog kadra.

Jedna od ključnih značajki koja razlikuje Luminar Neo je njegov alat za zamjenu neba pomoću umjetne inteligencije. S ovim alatom, fotografi mogu jednostavno promijeniti nebo na svojim fotografijama s samo nekoliko klikova. UI algoritam automatski otkriva nebo na slici i zamjenjuje ga novim nebeskim prizorom po izboru, osiguravajući besprijekoran i realističan rezultat. Bez obzira želite li dodati živahni zalazak sunca ili dramatično oblačno nebo, Luminar to omogućava u nekoliko sekundi.

Još jedan impresivan alat koji nudi Luminar Neo je UI Struktura. Ova značajka poboljšava detalje i teksture na slici, istovremeno zadržavajući prirodan i uravnotežen izgled. UI algoritam inteligentno prepoznaje različite elemente u slici, kao što su ljudi, zgrade i krajolici, te primjenjuje odgovarajuće prilagodbe na svako područje. Time se osigurava da svaki aspekt slike bude poboljšan bez pretjerivanja, rezultirajući zadivljujućim i realističnim rezultatima.

Luminar Neo također sadrži niz drugih alata za uređivanje pokretanih UI-em, poput UI Poboljšanje kože, UI Prošireno nebo i UI Naglasak. Ovi alati pružaju fotografima beskrajne kreativne mogućnosti i omogućuju im postizanje željenog izgleda s lakoćom.

1 komentar

  1. Za uređivanje slika koristim PicsArt Photo Editor, a skinula sam ga preko Huawei AppGallerya. Vrlo sam zadovoljna jer ima puno mogućnosti i različitih efekata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here