Photoscape sučelje Page stranice

Photoscape je besplatan program za uređivanje slika i digitalnu obradu fotografija. Osim standardnih opcija nudi i brojne dodatne opcije poput spajanja više slika u jednu ili kreiranja animiranih GIF-ova. Naravno to su samo neke od mogućnosti ovog odličnog programa.

Photoscape sučelje

Viewer

Kartica preglednik (viewer)  ne donosi ništa revolucionarno, ali je skroz solidan i obavlja posao kako treba, prikazuje standardni pregled slika u thumbnailovima kao i EXIF informacije o fotografiji. Nema nekih naprednih opcija za sortiranje slika, ali ovu karticu najvjerojatnije  i ovako nećete previše koristiti.

EditorUređivanje slika s Photoscape

Editor je modul za uređivanje i obradu slika i tu se nalaze brojne opcije, alati i  filtri. Ovdje je podešavaju razne opcije s samo jednim klikom miša – od kontrasta, svjetline do naprednih krivulja osvjetljenja i namještanja boja, a mogu se učitati predefinirani ili  snimiti vlastite presete.

U editoru se nalazi kartica za umetanje tekstova, oblika ili tekst oblačića, a postoji i velik broj gotovih objekata i okvira kojima možete urediti svoju fotografiju. Kada se neki od tih objekata umetnu na sliku moguće ih je rotirati ili namještati im veličinu.

Osim navedenog,  ovdje možete namijesiti veličinu slike, izrezati dio slike ili zarotirati je.  U donjem desnom uglu se nalazi opcija „undo“ ili „undo all“ s kojom možete poništiti sve promjene i vratiti sliku u prvobitno stanje. Ispod ovih opcija nalazi opcija za snimanje slike u kojoj možete namjestiti i kvalitetu snimanja datoteke.

Batch editor

Iduća kartica u Photoscapeu Batch editor nudi vam skoro sve opcije kao i obični editor ali uz pomoću ove kratice promjene je moguće napraviti na više slika odjednom. Dakle, u svega par koraka je moguće promijeniti veličinu par tisuća slika ili ih pak snimiti u drugom formatu zapisa.  Ovdje se nalazi i opcija da svim slikama stavite isti okvir ili izrežete ih na istu veličinu.

Start zaslon

Page, combine i animated GIF

Iduća kartica pod nazivom Page omogućava spajanje više slika u jednu, odnosno izradu kolaža. Korisnik na raspolaganju ima nekoliko desetaka predefiniranih predložaka s različitim rasporedom slika.

Kartica Combine služi za sličnu namjenu kao i gore navedena opcija, osim što ovdje slike slažete jednu do druge ili jednu ispod druge, dok kartica Animated GIF služi za kreiranje animiranih GIF-ova.

Osim ovih glavnih opcija tu su i dodatne opcije kao što je ispis slika na pisaču, mogućnost snimanja zaslona računala i color picker pomoću kojeg možete saznati HTML kod određene boje.

Altrenative

Photoscape je odličan alat za uređivanje slika, čak i profesionalni fotografi koriste ovaj program kao alternativu za druge programe ove namjene poput Adobe Photoshop, Corel Draw koji nerijetko koštaju i  više tisuća kuna.

S druge strane Photoscape je jednostavan za korištenje, tako da i osobe s manje znanja u korištenju programa za obradu fotografija lako mogu doći do željenih rezultata. Photoscape se može besplatno preuzeti s službene stranice.

18 Komentara

    • Kliknuti na link u zadnjoj rečenici teksta, odabrati s kojeg servera skinuti instalacijsku datoteku (Download Now), skinuti instalacijsku datoteku na računalo i pokrenuti je.

  1. pozdrav zanima me je li neko slucajno zna ima li neki program gdje se npr moze izrezati jedan dio slike i zaljepiti na drugu sliku ???

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here