Izbrišite Flash Player s vaših računala

Zadnjim danom 2020. godine Adobe je ukinuo Flash player, kao što je tvrtka najavila još prije tri godine.

Adobe Flash Player je duži niz godina bio najpopularnija web platforma za pregled multimedije, a prva verzija je izašla davne 1996. Svi popularni web preglednici su ga podržavali, a bio je popularan i zbog velikog broja web igara koje su se izvodile upravo u njemu.

- Oglas -

Protekom vremena postao je sve češće kritiziran zbog svojih performansi, a problem su bili i razni sigurnosni propusti pronađeni u softveru. Hakeri su putem ovog softvera mogli preuzeti kontrolu ne samo nad web preglednikom nego i nad cijelim operativnim sustavom. Zbog toga su prvi Apple, a zatim i ostali tech giganti poput Microsofta i Facebooka počeli otvoreno kritizirati Adobe.

Nakon što su preglednici prije nekoliko godina počeli blokirati automatsko izvođenje sadržaja u Flash Playeru, na kraju Adobe nije preostalo ništa drugo nego potpuno ukinuti ovaj softver.

Sada tvrtka upozorava sve korisnike da deinstaliraju softver s svojih računala kako ih ne bi izlagali nepotrebnom sigurnosnom riziku. Isto tako svi korisnici Windowsa 10 dobivaju upozorenje da uklone Flash Player što je prije moguće.

Najbolja alternativa Adobe Flashu je HTML5 koji kombinira CSS, JavaScript, openGL i ostale tehnologije za reprodukciju multimedije putem web preglednika.

Oglas
Saša Urličić
Osnivač i glavni urednik bloga Vidi više. Zaljubljenik u tehnologiju posebno u gadgete s ekranima.

Vezani članci

Adobe najavio kraj Flasha

Napokon je sam Adobe odlučio ukinuti podršku za Flash Player, što će se dogoditi...

Hoće li Adobe napokon ukinuti Flash ?

Adobe Flash je u posljednje vrijeme na udaru brojnih kritika prvenstveno zbog velikih problema...

Adobe PDF Reader za Android uveo Document Cloud

Adobe je prije mjesec dana najavio kako kreće u redizajn svojih mobilnih aplikacija. Prva...

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Možda vas zanima

Aktualno

Samsung Galaxy A52s specifikacije

Samsung Galaxy A52s je novi telefon iz srednjeg ranga Androida s kojim će tvrtka pokušati konkurirati Xiaomi i OnePlus telefonima. Smartfon je nadogradnja Galaxy A52...

Redmi 10 – Novi cjenovno pristupačni Xiaomi pametni telefon

Ranije ovog proljeća Xiaomi je predstavio Redmi Note 10 kao jednog od cjenovno najpristupačnijih telefona s cijenom od oko 1400 kn. Sada je došlo vrijeme...

Google Pixel 5a će biti jeftiniji od Pixela 4a

Google bi trebao krajem ovog mjeseca predstaviti Pixel 5a, prema nekim najavama službeno predstavljanje bi se trebalo održati 26.kolovoza. Jedan od najočekivanijih Android telefona...