Adobe flash player logotip

Zadnjim danom 2020. godine Adobe je ukinuo Flash player, kao što je tvrtka najavila još prije tri godine.

Adobe Flash Player je duži niz godina bio najpopularnija web platforma za pregled multimedije, a prva verzija je izašla davne 1996. Svi popularni web preglednici su ga podržavali, a bio je popularan i zbog velikog broja web igara koje su se izvodile upravo u njemu.

Protekom vremena postao je sve češće kritiziran zbog svojih performansi, a problem su bili i razni sigurnosni propusti pronađeni u softveru. Hakeri su putem ovog softvera mogli preuzeti kontrolu ne samo nad web preglednikom nego i nad cijelim operativnim sustavom. Zbog toga su prvi Apple, a zatim i ostali tech giganti poput Microsofta i Facebooka počeli otvoreno kritizirati Adobe.

Nakon što su preglednici prije nekoliko godina počeli blokirati automatsko izvođenje sadržaja u Flash Playeru, na kraju Adobe nije preostalo ništa drugo nego potpuno ukinuti ovaj softver.

Sada tvrtka upozorava sve korisnike da deinstaliraju softver s svojih računala kako ih ne bi izlagali nepotrebnom sigurnosnom riziku. Isto tako svi korisnici Windowsa 10 dobivaju upozorenje da uklone Flash Player što je prije moguće.

Najbolja alternativa Adobe Flashu je HTML5 koji kombinira CSS, JavaScript, openGL i ostale tehnologije za reprodukciju multimedije putem web preglednika.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here