GIMP logo

Gimp je jedan od najmoćnijih besplatnih programa za obradu i kreiranje slika, a korisnici ga često nazivaju i besplatni Photoshop jer podržava čak i dio filtera i dodataka namijenjenih ovom programu.

Ovaj program je dostupan na Windows, MacOS i Linux platformama, a prva verzija je izdana još davne 1996. Tijekom godina ovaj program se razvio u najbogatiji alat za profesionalnu obradu slika i fotografija, a mnogi fotografi i dizajneri su u njemu našli besplatnu alternativu skupim programima za ovu namjenu.

Sučelje

GIMP sučelje je vrlo slično sučelju Photoshopa, s lijeve strane se nalazi alatna traka i svojstva odabranog alata, dok s desne strane se nalaze slojevi, brushevi, kanali, putanje i sl. U sredini je glavni prozor preko kojeg se vrši uređivanje slika.

GIMP je moguće koristiti u  multi-window modu u kojem se otvara zasebni prozor za svaku od sekcija, tako da su alati i alatne trake otvoreni u svom prozoru.

Najnovija verzija GIMPa 2.8 podržava single-window mod, u kojem se alati i alatne trake mogu posložiti oko glavnog prozora za obradu slike. Ovaj mod je mnogo ugodniji za korištenje jer omogućava lakše snalaženje.

gimp2.8

Alati

Broj alata u ovom programu je zaista impresivan, tako da korisnici imaju na raspolaganju alate za crtanje, bojanje, retuširanje, promjenu perspektive, alate za selektiranje, kao i mogućnost korištenja slojeva, kanala i maski. A za one kojima su potrebni dodatni alati i fitri, u GIMP Plugin Registryu je moguće preuzeti brojene dodatke i skripte.

Podrška za Raw datoteke

GIMP podržava i  obradu RAW datoteka uz pomoć UFRaw dodatka, koje je moguće preuzeti. Ovaj dodatak podržava Canon, Nikon, Sony, Fuji, Olympus, Pentax and Minolta RAW datoteke. Kao i GIMP i ovaj dodatak je besplatan i moguće je pokrenuti zasebno ili u samom programu.

Zaključak

Za razliku od Photoscapea koji mogu korisiti i početnici i napredni korisnici, najveći nedostatak ovog programa je što veliku većinu alata početnici neće znati ni koristiti, tako da  zbog svoje kompleksnosti program ne preporučujemo onima koji nemaju iskustva u sličnim programima (Photoshop, Corel Photo Paint) ili koji nemaju vremena proučavati tutorijale za ovaj program.

Instalacijska datoteka iznosi oko 75 MB, a svi koji žele isprobati ovaj program, mogu ga preuzeti s GIMP.org stranice.  Na istoj  stranici se mogu preuzeti i upute za korištenje na hrvatskom jeziku.

3 Komentara

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here