Adobe Photoshop CC je najpopularniji program novog Adobe Creative Clouda, a radi se o 14 verziji najboljeg programa za digitalnu obradu i uređivanje slika.

Najveća novina u ovoj verziji je što se program može koristiti aktivirati putem mjesečne pretplate, po cijeni od oko 20ak € mjesečno uz godišnju ugovornu obvezu (30 ak € mjesečno bez nje). Putem ove pretplate svi korisnici imaju pristup svim alatima i značajkama koji su dosad bili dostupni isključivo u extended verziji, poput 3D modeliranja.

Instalacija

Prije same instalacije potrebno je kreirati Adobe ID, a ukoliko ga već nemate i potom preuzeti i instalirati Creative Cloud aplikaciju. Iz ove aplikacije iz programske trake s desne strane potrebno je odabrati instalaciju Photoshopa CC. Isti način instalacije vrijedi i za sve ostale Adobeove programe iz ovog paketa, a kao i do sada, moguće je instalirati trial verziju, koja traje 30 dana.

Imajte na umu da za instalaciju Photoshopa CC je potrebno imati računalo s Intelovim ili AMD procesorom od minimalno 2 Ghz, 1 GB radne memorije, 2.5 GB slobodnog prostora na čvrstom disku. Međutim, za ugodan rad preporučujemo bar računalo s dvojezgrenim procesorom i 4 GB radne memorije. Što se tiče operativnog sustava, podržani su Windows 7 i 8 OS, kao i Appleov Mac OS X 10.7 i noviji OS. Sama instalacija traje 20 ak minuta, a osim brzine računala, ovisi i o brzini internet veze.

Adobe photoshop preuzimanje

Sučelje

Nakon pokretanja Photoshopa CC, dočekat će vas sučelje koje je identično prethodnoj verziji. I dalje je moguće odabrati jedan od predefiniranih Workspacea ili postaviti i spremiti vlastito. Nova cloud tehnologija omogućava da iste postavke koristite na bilo kojem računalu.

Novi alati

Jedan od najznačajnih alata u ovoj verziji je Camera Shake Reduction, koji ispravlja i poravnava pomaknute piksele nastale prilikom fotografiranja. Dodane su i nove Camera Raw mogućnosti, koje smo već mogli vidjeti i u novom Lightroomu, poput alata za ispravljanje geometrije i ispravljanja perspektive. Dodan je i radial filter, koji omogućava da primjenu prilagodbi ovalnog oblika.

Razvojem novih tehnologija i povećanjem dijagonale zaslona, neke od starih slika su jednostavno premale. Novi algoritmi koji se koriste za podešavanje veličine slike ispravljaju neke od nedostataka kada se ove slike povećaju.

Dizajnerima će se svakako svidjeti uvođenje zaobljenih kvadrata, kao i mogućnost obuhvaćanja više putanja prilikom dodavanja efekata na svoje slike a web dizajnerima je uvedena opcija generiranja CSS koda.

adobe photoshop cc sučelje

Uređivanje video zapisa

Svi efekti i fitri koji su dostupni za statične slike, mogu se primijeniti i na video zapisima. Photoshop CC u sebi ima integrirane alate za uređivanje, spajanje i rezanje video isječaka. Videozapisi su snimljeni u .PSD formatu, no mogu se exportirati u H.264, QuickTime i DPX format zapisa. Što se tiče rezolucije, moguće je snimati i u 1080p HD rezoluciji.

Behance društvena mreža

Adobe radi i na integraciji Behance društvene mreže, koja služi dizajnerima, fotografima i pojedincima kreiranje online portfolia svojih projekta koje mogu dijeliti s suradnicima i klijentima.

Performanse

Perfomanse najviše ovise o računalu na kojem se program izvodi, no za uređivanje fotografija dovoljan će biti jedan prosječan PC. Isto vrijedi i za web dizajn, dok za kreiranje videa i 3D modeliranje bilo bi dobro imati malo jaču grafičku karticu i što više radne memorije.

Zaključak

Adobe Photoshop CC je korak naprijed u odnosu na prijašnje verzije, prvenstveno zbog integriranja cloud tehnologije a svi dosadašnji korisnici ovog programa lako će se snaći u novoj verziji. Sam način licenciranja sigurno je prednost u odnosu na dosadašnje modele, jer sada je moguće program „iznajmiti“ na određeno vrijeme koje je potrebno da se napravi projekt.

OCIJENE
Sučelje
Značajke
Upotrebljivost
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.
adobe-photoshop-ccNajpopularniji program za digitalno uređivanje slika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here