Windows 10 recenzija

Nakon Windowsa 8 koji su po mnogima bili prava katastrofa i 8.1 koja je ispravila samo neke od tih grešaka na red je došao na Windows 10 koji bi trebali vratiti slavu koju je tvrtka stekla s verzijama 7 i XP.

No vratimo se malo prethodnim dvjema verzijama Windowsa. Najveći problem Windowsa 8 je bio što su bili fokusirani na korištenje putem dodirnog zaslona. Nisu imali start izbornik (što je popravljeno u 8.1), bili su pomalo čudni tako da ih korisnici jednostavno nisu prihvatili, kao što je bio slučaj i s Vistom.

- Oglas -

Microsoft je za probleme optuživao proizvođače koji nisu na svoje laptope željeli ugraditi zaslone osjetljive na dodir, a problem je bio i s programerima koji su jednostavno ignorirali Windows platformu pri izradi aplikacija, tako da za nju i sada ne postoji velik broj aplikacija kao na Androidu i iOS-u. Čak neke aplikacije koje su i napravljene za moderno sučelje, su ubrzo povućene iz trgovine aplikacija.

Windows 10 bi trebali ispraviti ove nepravde – vratiti start izbornik i desktop u prvi plan, no istovremeno korisnicima omogućiti bolju fleksibilnost i mogućnost podešavanja. Sam OS je u razvoju već nekoliko godina, a od prošle jeseni preko 5 milijuna korisnika Insider programa je testiralo razne testne verzije desetke.

Ova verzija OS-a će se sigurno svidjeti svima koji su navikli na klasično sučelje s desktopom, ali korisnici imaju mogućnost pokretanja i modernih aplikacija koje smo upoznali u Windowsima 8.

Već je odavno poznato da je Microsoft odučio pokloniti besplatno novu verziju Windowsa svima koji već posjeduju prethodne dvije verzije (7 i 8.1). Sam proces nadogradnje se vrši putem Windows updatea i traje oko sat vremena.

Novo sučelje

Nakon instalacije dočekati će potpuno redizajnirano sučelje, koje je sličnije Windowsima 7 nego 8. Alatna traka je tamne boje a ikonice u system trayu su bijele. Pretraga je izdvojena iz glavnog izbornika i smještena je u donji lijevi ugao, a do nje se nalazi task view ikona kojom se pristupa pokrenutim programima. Putem ove ikone možete dodati nove rade površine što bi trebalo olakšati multitasking.

Glavni izbornik je podijeljen na dva dijela. S njegove desne strane se nalaze već poznate poveznice za često korištene programe, dokumente, preuzimanja, file explorer, a tu se nalazi i prikaz svih instaliranih programa (složen abecednim redom), pristup postavkama, kao i pristup power opcijama gdje možete resetirati ili ugasiti računalo. Ovaj izbornik je sličan onome na Windowsima 7.

Glavni izbornik Windowsa

Novina je što se s desne strane, osim pločica za programe koje često koristite, možete staviti i aplikacije iz Windows storea. Ovaj dio izgleda kao moderno sučelje iz Windowsa 8, no novina je što mu se može podesiti veličina. Baš kao i kod 8-ce možete odabrati veličinu pločica, a Live Tile opcija omogućava prikaz informacija iz aplikacije na samoj pločici (poput informacija o vremenu i sl.)

Boja pločica se može promijeniti na dva načina. Možete ručno odabrati željenu boju ili možete odabrati da sustav automatski mijenja boje ovisno o trenutnoj pozadini na radnoj površini. Pločice se mogu grupirati i svakoj grupi se može staviti naziv.

Postavke pozadine i bojaVezani članak:  Sedam izdanja Microsoft Windowsa 10

Osim novog sučelja, druga najveća novina u Windowsima 10 je Cortana. Nažalost, u ovom trenutku Microsoftov asistent za upravljanje glasovnim naredbama nije dostupan u našoj regiji.

Microsoft Edge

Microsoft je odlučio Internet Explorer zamijeniti novim, modernim, super brzim web preglednikom pod nazivom Microsoft Edge. Ipak, Internet Explorer nije u potpunosti uklonjen već dolazi instaliran sa sustavom za sve one koji ga moraju koristiti za pristup nekim stranicama.

Microsoft Edge

Možda te zanima i : Microsoft potvrdio: Windows 10 neće biti legalni za pirate

Glavni razlog zašto se tvrtka odlučila napustiti IE je njegov loš imidž, no mora se priznati da Edge ne zaostaje za modernim preglednicima poput Firefoxa ili Chromea, a neki testovi su pokazali da je u nekim elementima i brži od konkurencije. Trenutno Edge ne podržava dodatke, no to bi se trebalo uskoro promijeniti.

Najzanimljivija opcija u novom web pregledniku je mogućnost dodavanja vlastitih zabilješki izravno na web stranicu. Dakle možete dodavati tekst, označiti dio stranice ili šarati po stranici s pen alatom. Tako uređene stranice možete i spremiti na vaše računalo.

Akcijski centar

Sve obavijesti stižu putem akcijskog centra kojem se pristupa system traya. Ovdje se mogu pročitati sve obavijesti vezane za operativni sustav i instalirane programe. Na dnu se nalaze prečaci za tablet mode (sučelje se prilagođava dodirnim zaslonima), prečac za spajanje novih uređaja, paljenje / gašenje bežične mreže, pristup postavkama kao i još neke opcije. Dodatna je i opcija Quiet Hours putem koje možete odabrati u kojim vremenskim periodima ne želite primati nove obavijesti.

Akcijski centar s obavijestima

tablet-ModMožda te zanima i Što donosi nadogradnja na Windows 10? , Poznate cijene Windowsa 10

Aplikacije

S Windows 10 OS-om dolazi nekoliko predinstaliranih aplikacija poput kalendara, OneNotea, OneDrivea, Maila, Mapa, prognoze vremena i sl. Neke od ovih aplikacija smo imali prilike upoznati u Windowsima 8. Naravno, putem Windows trgovine aplikacija možete preuzeti dodatne aplikacije. I sam Windows Store je redizajniran, a nedavno su izašle i nove aplikacije poput Twittera napravljene za Windowse 10.

Windows Store

Performanse

Za potrebe ove recenzije Windows 10 smo testirali na HP-ovom prijenosniku s i3 procesorom i 4 GB radne memorije, kao i na starijem Toshiba prijenosniku s P6100 procesorom i 3 GB radne memorije. Na oba prijenosnika je napravljena nadogradnja s Windowsa 7, odnosno Windowsa 8.1 i što se tiče performansi nije vidljiva neka bitnija razlika.

Važno je za napomenuti da nije bilo nikakvih problema s instaliranim programima jer su svi radili i nakon nadogradnje, a nije bilo potrebno ni instalirati nikakve drivere jer su to Windowsi uradili automatski.

Ukoliko budete imali problema nakon nadogradnje u roku od 30 dana se možete vratiti na prethodnu verziju Windowsa, a dodana je i nova opcija resetiranja sustava gdje možete odabrati što želite zadržati, a što izbrisati i nakon toga pokrenuti reinstalaciju sustava.

Windows 10 reset

Iz Microsofta su već postoje neka šuškanja da je ovo zadnja verzija Windowsa, no ona bi trebala stalno biti nadograđivana. Uskoro bi trebao izaći Threshold wave 2 koji bi trebao donijeti nove optimizacije sustava i poboljšati stabilnost, kao i donijeti mogućnost korištenja dodataka u Edge pregledniku. Očekuje se da će tvrtka, osim standardnih nadogradnji, svakih nekoliko mjeseci slati ovakve veće nadogradnje (kao što je bio slučaj s Service Packovima).

Prvi dojmovi

Prvi dojmovi o novom sustavu su i više nego dobri. Microsoft se uspio se riješiti većeg dijela bolesti iz Windowsa 8 i pojednostavniti korištenje računala putem miša i tipkovnice, ali istovremeno omogućiti brzo i lako korištenje putem dodirnog zaslona.

Vizualno, Windowsi 10 su sigurno najljepša i najmodernija verzija Microsoftovog operativnog sustava i postoji velika šansa da u vrlo kratkom vremenu postanu i najpopularnija verzija.

Oglas
Saša Urličić
Osnivač i glavni urednik bloga Vidi više. Zaljubljenik u tehnologiju posebno u gadgete s ekranima.

Vezani članci

Microsoft izdao novu nadogradnju za Windowse 10

Nova polugodišnja nadogradnja Windows 10 operativnog sustava se prošlog tjedana počela slati korisnicima. Uglavnom...

Kako napraviti Windows 10 instalacijski USB?

U posljednje vrijeme mnoga nova računala nemaju DVD čitač pa je potrebno instalaciju Windows...

Neki Bluetooth uređaji više ne rade na Windowsima 10

Neki od Bluetooth uređaja više se ne mogu upariti s računalom na Windows 10...

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Možda vas zanima

Aktualno

Kako se odjaviti s samo jednog Google računa?

Mnogi koriste više Google računa bilo za privatne bilo za poslovne svrhe. Jedan od problema kada koristite više Google računa na istom uređaju je...

Poco X3 PRO specifikacije

Ovogodišnji Xiaomi Poco X3 Pro je u biti nadograđena verzija Poco X3 pametnog telefona iz 2020. Po dizajnu se na razlikuje uopće u odnosu...

Samsung Galaxy A52s specifikacije

Samsung Galaxy A52s je novi telefon iz srednjeg ranga Androida s kojim će tvrtka pokušati konkurirati Xiaomi i OnePlus telefonima. Smartfon je nadogradnja Galaxy A52...