Start izbornik Windows 10

Novi Microsoftov operativni sustav Windows 10 će dolaziti u nekoliko različitih izdanja, kao što je bio slučaj i s Windowsima 8 / 8.1.

Novi operativni sustav bi trebao izaći tijekom ovog ljeta i kako se taj bliži iz Microsofta stižu nove vijesti gotovo svakodnevno. Tako je tvrtka je danas objavila kako će Windowsi 10 imati sedam različitih izdanja (verzija).

Windows 10 Home

Najpopularnija verzija će biti Home, koja će sadržavati sve bitne značajke novog OS-a, poput Cortana glasovnog asistenta, novog Microsoft Edge web preglednika i integracije s Xbox One konzolama. Osim za računala, Windows 10 Home će dolaziti i na tabletima i ultra prijenosnicima.

Windows Phone verzija će biti namijenjena pametnim telefonima, a za razliku od sadašnjih verzija, korisnici će imati pristup Universal Apps aplikacijama koje će biti dostupne kako na pametnim telefonima, tako i na ostalim uređajima. Ova značajka će omogućvati da svoje zadatke obavljate i na pametnim telefonima ali i na desktopu s istim aplikacijama.

Continuum značajka će omogućavati da se pametni telefoni koriste kao desktop uređaji čim se priključe na veliki monitor, a sve što vam onda treba su miš i tipkovnica.

Pročitaj još:

Windows 10 za poslovne korisnike

Poslovni korisnici će imati više izdanja na raspolaganju. Za male i srednje tvrtke tu je izdanje Windows 10 PRO, koji će imati poboljšanu sigurnost i mogućnost upravljanja više uređaja i aplikacija. Windowsi 10 PRO će se fokusirati na cloud pohranu podataka (OneDrive), kako bi vlasnici manjih tvrtki imali pristup svojim podacima kako iz ureda tako i iz svog doma.

Za velike tvrtke tu su Windows 10 Enterprise, koji umjesto na cloud riješenja, se oslanjaju na sigurnost podataka. Ova verzija bi trebala puno češće primati sigurnosna ažuriranja.

Windows 10 Pro i Windows 10 Enterprise će imati pristup  Windows update for Business gdje će se moći podesiti raspored ažuriranja, a nadogradnje će se moći primati i putem Peer-to-peer protokola.


Za poslovne ljude koji mnogo putuju tu je verzija Windows 10 Mobile Enterprise. Radi se o Phone verziji s poboljšanoj sigurnosti, a korisnici ove verzije će također moći upravljati s sustavom za ažuriranje. Windows 10 Enterprise i Mobile Enterprise bi trebali bi trebali dolaziti i u još nekim uređajima poput bankomata i ručnih terminala. Windows 10 IoT Core izdanje je zamjena za Windows Embedded izdanje, a glavna namjena bi trebali biti manji uređaji poput gatewaya.

Windows 10 podrška za više uređaja

Za škole i sveučilišta namijenjeno je izdanje Windows 10 Education, koja je bazirano na Enterprise rješenju kako bi se učenici, studenti i profesori zaštitili od zloćudnog softwarea na svojim računalima.

Nadogradnja na Windowse 10 Home, Mobile i Pro će biti besplatna za sve koji već posjeduju licencu Windowsa 7 ili 8/ 8.1, dok će za ostale verzije će biti potrebna nova licenca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here