Edge Logo

Microsoft je nedavno na svojoj BUILD 2015 konferenciji najavio novi web preglednik za Windowse 10 pod nazivom Microsoft Edge i odbacio kodni naziv Spartan na razočaranje nekih korisnika Insider programa.

Koliko je sam naziv važan i nije toliko bitno, s obzirom da će ipak većini korisnika od presudne važnosti biti performanse web preglednika. Na gore navedenoj konferenciji ekipa iz Microsofta je objavila rezultate testiranja kojima potvrđuju kako je Edge brži od konkurencije.

Microsoft Edge – JetStream i Octane 2.0

Tvrtka je testiranje vršila putem JetStream i Octane 2.0 benchmark alata, kojima dokazuje kako je novi browser brži od Google Chromea i Mozilla Firefoxa. Zanimljivo je da su oba navedena benchmark alata napravljeni od strane konkurencije Applea i Googlea, čime je Microsoft dokazao da ne lažira rezultate.
Octane 2.0 mjeri rezultate performansi u JavaScript engineu i to kako na desktopu, tako i na mobilnim uređajima, dok JetStream sadrži razne module za testiranje performansi u „stvarnim“ uvjetima.

Microsoft Edge Octan2 test

Microsoft Edge JetStream

Kao što vidite u rezultatima Microsoft Edge je nešto brži od konkurencije, a iz tvrtke su najavili kako će u idućih nekoliko mjeseci još poraditi na poboljšanjima performansi i sigurnosti.

Edge će biti dostupan na svimWindows 10 uređajima uključujući PC računala, tablete i pametne telefone.
Od ostalih značajki ekipa zadužena za razvoj preglednika je potvrdila kako će korisnici moći instalirati i dodatke za Chrome web preglednik, a rade i na podršci za sinkronizaciju favorita (bookmarka), lozinaka, povijesti i kartica po uzoru na FireFox sync.

U ovom trenutku Edge je još uvijek daleko od finalnog proizvoda i još mnoge značajke bi trebale biti integrirane u slijedećih nekoliko mjeseci.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here