Windows 7 desktop

Microsoft je upravo ukinuo mogućnost besplatne nadogradnje na Windowse 10 i 11 za korisnike Windowsa 7 i 8.

Iako možda ne izgleda tako na prvi pogled, ova promjena će utjecati na veći broj korisnika. Prvo entuzijasti više ne mogu koristiti svoje stare ključeve za Windows 7 i 8 kako bi aktivirali Windows 10 ili 11 na novom računalu ili u virtualnom stroju.

Isto tako i gameri koji preferiraju stariju verziju operativnog sustava će morati preći na Windows 10 ili 11 će Steam prestati raditi na Windowsima 7 i 8 do 2024. Ako trebate izvršiti nadogradnju na Windows 10, učinite to brzo, jer se čini da je mogućnost nadogradnje još uvijek otvorena za neke korisnike.

Ova promjena politike objavljena je u službenom blog postu. Microsoft tvrdi da je  mogućnost nadogradnje za korisnike Windowsa 7 i 8 “završila 29. srpnja 2016.“, što je djelomično istina. Opcija nadogradnje trebala se zatvoriti 2016. godine, ali Microsoft ju je ostavio otvorenom sedam godina.

Čak ste mogli koristiti ključ za Windows 7 kako biste aktivirali Windows 11. Ne znamo zašto Microsoft sada ipak mijenja ovu politiku.

Nadogradnje s Windowsa 10 na Windows 11 još uvijek su besplatne. No, operativni sustav Windows 11 ima veće hardverske zahtjeve koji će spriječiti neke korisnike da nadograde.

Dobra vijest je da Microsoft planira podržavati Windows 10 do 2025. godine, pa imate dovoljno vremena da skupite sredstva za računalo koje podržava Windows 11.

Ako i dalje koristite Windows 7 ili 8, predlažem da pokušate nadograditi na Windows 10 što je prije moguće. Čini se da je ova mogućnost nadogradnje još uvijek otvorena za neke korisnike, ali će se trajno zatvoriti kako Microsoft ažurira firmware za Windows 10 i 11.

Novi licenca za Windows košta oko 135 €, ali možete ga pronaći i po brojanim rasprodajama. Imajte na umu da možete koristiti Windows 10 bez proizvodnog ključa, ali dolazi s nekim ograničenjima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here