Nakon što je Microsoft prošle godine lansirao novi Windows 8 operativni sustav, ove godine stiže i poboljšana verzija – Windows 8.1.

I dok se finalna verzija očekuje krajem ove godine, svi koji žele mogu potpuno besplatno isprobati „Preview“ verziju koja se može preuzeti s Microsoftove stranice. Inače ova verzija (Build 9431) se može isprobavati do sredine siječnja iduće godine, tako da svi imaju dovoljno vremena za testiranje i upoznavanje novog operativnog sustava.

I mi smo odlučili testirati ovaj OS i to na prijenosnom računalu osrednjih karakteristika, opremljenom Intel Pentium P6100 2Ghz procesorom, 3 GB radne memorije i integriranom Intel HD grafikom.

Instalacija

Instalacija je jednostavna i svi koji su instalirali prethodne verzije ovog OS-a ne bi trebali imati nikakvih problema s njom, a traje nešto kraće nego instaliranje Windowsa 7 na istom računalu. Mi smo napravili novu instalaciju Windowsa 8.1 (kao jedini OS na računalu), no postojeći korisnici Windowsa 8 mogu instalaciju napraviti i putem Windows Storea. Prilikom instalacije potrebno je upisati univerzalni ključ: NTTX3-RV7VB-T7X7F-WQYYY-9Y92F.
Na kraju instalacije je potrebno, ukoliko već nemate, napraviti i Microsoft račun i prijaviti se putem korisničkog imena i lozinke.

Windows 8.1 Sučelje

Nakon prijave dočekuje vas već poznato Metro UI sučelje, no za razliku od prethodne verzije, Microsoft je odlučio vratiti start bottun. No ta opcija ne donosi pokreće klasični menu koji je postojao na Windows 7 i starijim verzijama, već pokreće start screen. Desnim klikom na start bottun se može pristupiti administrativnim alatima sustava poput kontrolne ploče, upravitelju zadataka, file exploreru, mrežnim vezama, resetiranju / gašenju računala…

Apps Screen

Još jedna od novina je opcija „boot to desktop“ koja je uvedena da zadovolji veliki broj korisnika koji nisu s oduševljenjem prihvatili izmjene.

Pri dnu start screena se nalazi strelica prema dolje putem koje se pristupa listi svih instaliranih programa i Windows 8 aplikacija. Sam start screen se sada može više podesiti željama korisnika, poput promjene veličine pločica (small, medium i large) ili postaviti vlastitu pozadinu.

Putem tzv. Hot cornera koji su smješteni u gornjem i donjem desnom uglu moguće je pristupiti pretraživanju, spojenim uređajima i postavkama OS-a.

Do sada je bilo moguće pokrenuti dvije aplikacije istovremeno na desktopu, no sada je moguće i nekoliko, no potrebna veličina prozora je 500 px. tako da to ovisi o rezoluciji zaslona. Također veličinu prozora svake aplikacije je moguće zasebno prilagoditi tj. razvući.

Unatoč uvođenju start bottuna, sigurno će biti i dalje mnogo kritičara ovakvog sučelja, pogotovo prilikom pokretanja novog programa ili aplikacije, koje zahtjeva preskakanje s desktopa na start screen i obrnuto, što zna biti zamorno.

Windows Store

Windows Store je redizajniran, a uvedene su kategorije poput najpopularnijih besplatnih, najpopularnijih plativih aplikacija. S desnim dugmetom miša je moguće pristupiti drop-down izborniku preko kojeg je moguće aplikacije pregledavati po kategorijama, kao i pristupiti svim aplikacijama koje su trenutno instalirane ili su bile instalirane na nekom od Windows 8 uređaja.

Windows Store

 Performanse

Što se tiče performansi, Windowsi 8.1 rade stabilno i brzo na gore navedenoj konfiguraciji. Ako usporedimo ovu verziju s Windowsima 7, prvo što se može primijetiti je znatno brže podizanje OS-a, kao i nešto brži rad s pojedinim programima. Zauzeće sistemskih resursa je slično, no prvenstveno ovisi o broju pokretnih „live“ aplikacija. Animacije prilikom prelaska s start screena na desktop su fluidne i bez zastajkivanja, no u nekim programima npr. Photoscapeu dolazi do manjeg trzanja prilikom zoomiranja slike.

Ukupni dojam

Ukupno gledajući, par dana korištenja 8.1 kao jedinog OS-a, nismo našli većih zamjerki što se tiče performansi i kompatibilnosti s starijim softwareom. Možda je Microsoft trebao dodati i klasični start menu, kako bi zadovoljio sve korisnike koji nisu zadovoljni Metro sučeljem, jer to je jedan od najvećih razloga što Windowsi 8 nisu za sada prihvaćeni s velikim oduševljenjem kod velikog broja ljudi.

OCIJENE
Sučelje
Značajke
Upotrebljivost
Osnivač i glavni urednik bloga Vidi više. Zaljubljenik u tehnologiju posebno u gadgete s ekranima.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here