Windows 10 Logotip crveni

Windowsi 10 bi trebali ispraviti neke od nedostataka iz Windowsa 8, prvenstveno novi start screen koji se nije svidio mnogim korisnicima koji koriste klasična računala bez dodirnih zaslona.

Osim navedenog ovo su još neki od razloga zašto bi i vi mogli nadograditi svoj operativni sustav 29. srpnja.

Windows 10 Logotip crveni

Nadogradnja je besplatna

Većina korisnika Microsoftovog operativnog sustava ovo već zna, no valja ponoviti. Windows 10 će biti besplatni za sve one koji koriste Windowse 7 i 8 / 8.1. Nadogradnju ćete moći napraviti čak i ako nemate originalnu verziju već piratsku, no to ne znači da će samim time Windowsi postati legalni, kao što su neki mislili. Važno je napomenuti da se ponuda za besplatnu nadogradnju odnosi na rok od jedne godine, dakle do ljeta 2016.

Povratak start izbornika

Izbornik start koji je u prethodnoj verziji nestao i time naljutio mnoge korisnike u Windowsima 10 je vraćen na svoje mjesto u donji lijevi ugao. No to nije onaj isti start izbornik kojeg smo koristili u Windowsima 7 i starijim verzijama, već novi moderni izbornik pomoću kojeg se pristupa instliranim programima, ali  i aplikacijama za moderno sučelje koje se prikazuju u obliku pločica.

Cortana

Microsoftov glasovni asistent pod nazivom Cortana stiže u novoj verziji Windowsa. Bazirana je na  Bing pretraživaču i smještena je odmah do start izbornika. Ona služi za glasovno pretraživanje, ali može poslužiti i za razne druge mogućnosti poput dodavanja događaja u kalendar, dodavanja zabilješki i sl.

Microsoft Edge

Internet Explorer je zamijenjen novim super brzim web preglednikom pod nazivom Microsoft Edge. U biti nije baš potpuno zamijenjen već će za starije stranice moći koristiti i Internet Explorer 11 koji će dolaziti predinstaliran, no za brzo surfanje internetom uz dodatak brojnih zanimljivih značajki moći ćete koristiti Microsoft Edge koji će imati podršku za dodatke (ekstenzije).

DirectX 12

DirectX 12 podrška će biti ekskluzivna samo u najnovijoj verziji Windowsa. Dakle, ako imate donekle pristojnu konfiguraciju koja može pokrenuti najnovije igre morati ćete koristiti 10-ku kako bi koristili najnoviju verziju DirectX-a. Iako nije potvrđeno koje su sve prednosti DirectX 12 u odnosu na DirectX 11, neka testiranja već postojećih naslova su pokazala poboljšanja performansi u igrama.

Sada kada ste doznali neke od razloga zašto nadograditi na Windowse 10, pročitajte što se tom nadogradnjom i gubi.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here