FastStone Image Viewer sučelje programa

FastStone Image Viewer je besplatan program za Windowse koji prvenstveno služi kao preglednik slika, no osim toga softver sadrži i neke naprednije opcije i mogućnosti vezane za uređivanje slika.

Radi se o malom, brzom i besplatnom programu, koji će bez ikakvih problema raditi i na starijim računalima.

Iako sučelje programa nije vizualno atraktivno poput onoga u Acdsee paketima, ono omogućava jednostavno korištenje, a oni koji to žele mogu odabrati i neki od skinova sučelja.

Korištenje programa za pregledavanje slika je vrlo jednostavno s desne strane se nalazi izbornik s mapama računala, dok se s lijeve strane prikazuju datoteke u obliku thumbnailova. Klikom na thumbnail slikovne datoteke ista se otvara preko cijelog zaslona. S razmaknicom ili tipkom desno možete otvoriti iduću sliku iz mape, dok s tipkom lijevom otvarate prethodnu.

S desnom tipkom miša se otvara izbornik iz kojeg se mogu odabrati neki od osnovnih, no i neki malo napredniji alati za obradu slika i fotografija.

Navesti ćemo samo neke od alata i značajki FastStone Image Viewera koje su najkorištenije kod ovakve vrste programa.

Od alata tu je alat za masovno preimenovanje slika koji vam može pomoći kada imate mnogo slika i želite im promijeniti naziv. Tu je i alat za konvertiranje slikovnih formata, a podržani su svi popularni slikovni formati. FastStone Image Viewer ima i mogućnost kreiranja slideshow-a, dodavanja i organiziranja favorita, kao i mogućnost označavanja (tagiranja) slika.

Za uređivanje slika iz FastStone Image Viewera je moguće odabrati eksterni program poput Photoshopa, Gimpa ili Photoscape, no i ovaj sadrži neke opcije koje bi vam mogle pomoći poput mogućnosti rezanja dijela slike, podešavanja rezolucije (DPI), podešavanja veličine u pikselima.

Tu su još i alat za podešavanje boja, svjetline i kontrasta, alat za reduciranje noisea, alat za umetanje vlastitih vodenih žigova kao i nekoliko osnovnih  efekata, foto filtra i opciju za dodavanje zanimljivih okvira. Ipak, Photoscape ili web aplikacija Pixlr imaju više opcija za dodavanje efekata i filtra.

FastStone Image Viewer može biti alternativa za IrfanView, Acdseea ili Googleve Picasu i možete ga downloadirati s ove stranice, gdje možete i naći popis svih alata i značajki ovog zanimljivog programa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here