Nedavno je izašla najnovija verzija popularnog alata za pregled, kategorizaciju i obradu slika ACDSee Pro 6. Novina je uvođenje podrške za 64 bitne operativne sustave što ubrzava rad prilikom obrade slika.

ACDSee je jedan od prvih programa koji je uključivao najpotrebnije alate za „post-processing“ slika, a verzija PRO proteklih godina je postao jedan od najpopularnijih programa profesionalnih fotografa.

Za lakše snalaženje među alatima, sučelje programa je podijeljeno u 5 sekcija. U sekciji  Manage s lijeve strane se nalazi stablo s svim direktorijima na računalu koje služi kao „file explorer“. U sredini se nalaze sve datoteke iz odabranog direktorija, a s lijeve strane se nalaze organizacijski alati poput alata za ocjenjivanje slika.

Pri vrhu su alati za izradu „slide show“ galerije, umetanje „watermarka“, umetanje slika s eksternih medija. Tu su i dva alata koja su nam se posebno svidjela. Prvi je „batch resize“ uz pomoću kojega se može čitav niz fotografija podesiti na istu veličinu, a drug je „batch rename“  – alat za grupno preimenovanje slika.

Nakon odabira slike u sekciji Manage, slika se otvara u sekciji View. Na dnu se nalazi alatna traka sa svim slikama iz odabrane mape u obliku filmske vrpce. U ovoj sekciji moguće je povećavati i smanjivati fotografiju ili zarotirati je.

Iduća sekcija Develop nudi čitav niz alata za uređivanje slika:  podešavanje svjetline, kontrasta, balansa, osvjetljenja, fokusa, napredno podešavanje svake od nijansi boja…

Predznanja sekcija Edit sadrži alate za dodavanje teksta, okvira, brojnih gotovih efekata, alata za crtanje, alata za izrezivanje i promjenu perspektive.

Posljednja sekcija Online nudi mogućnost spremanja slika na ACDSee server. Korisnik na raspolaganju ima besplatno 2 GB prostora.

ACSee Pro 6 oduševljava svojim  jednostavnim ali funkcionalnim sučeljem i brojnim opcijama s kojima se vrlo lako može obraditi fotografija.  Cijena ovog programa je 100 $.

ACDSee Free

Osim PRO verzije od nedavno postoji i besplatna verzija ACDSee Free koji je jedan od najbržih preglednika slika, međutim ova verzija nema alate za obradu već se može koristi isključivo kao preglednik.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here