IrfanView 4

IrfanView 4 je jedan od najjednostavnijih preglednika slika, no svoju popularnost nije stekao samo zbog jednostavnosti već zbog nekoliko korisnih alata za digitalno uređivanje slika.

Instalacija

IrfanView 4 se može besplatno preuzeti s službene stranice, a trenutno aktualna verzija je 4.37. Instalacijska datoteka iznosi manje od 2 MB, a prilikom instalacije moguće je odabrati koje multimedijalne datoteke da se otvaraju s ovim programom. Podržani svi popularni slikovni formati – BMP, JPG, TIF, Adobeov PSD, kao i nekoliko video i audio formata – AIF, MP3, OGG, AVI

Sučelje

Sučelje programa je čisto i jednostavno i svi alati su dostupni iz glavne alatne trake koja se nalazi na vrhu prozora. Prilikom pregleda slika na dnu se prikazuju podaci o rezoluciji slike, veličini, datumu i vremenu nastanka.

Kao što je već spomenuto, program nema u sebi klasični kontekstni izbornik, već se svim opcijama pristupa iz alatne trake. Tu se nalaze već standardne opcije za pregledavanje i brzo uređivanja slika, poput pokretanja slideshowa, zoomiranja, pregledavanja EXIF informacija. Od dodatnih opcija tu su alati za prilagodbu veličine (resize), dodavanje okvira, podešavanje svjetline, kontrasta, dubine boja, zamjene boje kao i nekoliko ostalih alata koje nismo navikli vidjeti u besplatnim programima ove namjene. Tako se s IrfanViewom može izraditi slideshow, koji se može pohraniti u EXE ili SCR formati i onda snimiti na CD ili DVD.

Program može poslužiti i za konvertiranje formata slikovnih formata zapisa ili postavljanje pozadine u operativnom sustavu, kreiranje panorama, a može poslužiti i za masovno preimenovanje datoteka ili masovno konvertiranje (batch mod).

Zaključak

IrfanView je svakako zanimljiv program, koji ne troši mnogo sistemskih resursa, tako da ga bez problema mogu koristiti i oni s starijim računalima.

Najveći nedostatak IrfanViewa za neke bi moglo biti neinovativno i pomalo zastarjelo sučelje, kao i nedostatak kontekstnog izbornika, koji je standard u sličnim programima poput Fast Stone image Viewera, Photoscapea ili Googleove Picase.

1 komentar

  1. Osobno najbolji program za brzo uredjivanje fotki.
    Najcesce radnje tipa: cut image, oznacavanje nekog teksta s crvenim pravkutnikom, smanjenje/povecanje slike (resize) su na dohvat tipkovnice tj. lako pamtljivim kraticam.

    PREPORUKA!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here