Corel Pain Shop Pro Edit sekcija

PaintShop Pro X8 je jedan od popularnijih programa za profesionalno uređivanje fotografija koji predstavlja svojevrsnu Corelovu alternativu trenutnom vodećem programu u ovom području Adobe Lightroom.

Dostupan je u 32-bitnom i 64-bitnom obliku, kao i u dvije verzije Standard i Ultimate. Glavna razlika između ovih dviju verzija je što Ultimate nudi dodatne alate kao što su Perfect Effects, AfterShot 2 i Perfectly Clear 2 S.

Program je namijenjen svima koji se bave fotografijom, a zamišljen je kao all in one rješenje za kategorizaciju, pregledavanje i uređivanje fotografija.

Sučelje Corel PaintShop Pro X8 je podijeljeno na tri glavna dijela – Manage, Adjust i Edit, a u svakom od njih postoje razni alati za obavljanje željenih zadataka.

Manage

Putem Manage kartice pristupate opcijama za pregledavanje i kategorizaciju vaših fotografijama. Ovdje fotografijama možete dodati oznake, pregledati ih prema datumu snimanja, dodati ocjenu i sl., dakle nešto slično kao u Acdsee Pro 9 programu.

Adjust

Adjust sekcija služi za brzo uređivanje fotografija, gdje s lijeve strane odaberete neku opciju ili filter, a zatim putem klizača možete odrediti njen nivo. Tu su također opcije za rezanje fotografija, uklanjanje crvenih očiju, pojačavanje i kloniranje dijela fotografije.

Edit

Na kraju dolazimo do Edit kartice pod kojom se kriju razne nazovimo ih naprednije opcije i alati kakve imamo u Photoshopu, poput alata za bojanje, podešavanja prijelaza boja, alata za unos teksta, alata za brisanje dijelova fotografije, kreiranje slojeva, alata za odabir boje (color picker) kao i još nekoliko alata koji bi vam trebali biti poznati iz sličnih programa.

Za sve one koji po prvi puta koriste ovaj softver možda je najbolje da posjete Corelov centar za učenje gdje postoje vrlo detaljne upute za sve početnike bilo u obliku video lekcija, bio u obliku uputa u PDF-formatu koje možete i isprintati.

Možda nije moćan kao Adobeov Photoshop i Lightroom, no zato je Corel PaintShop Pro X8 znatno jeftiniji jer njegova cijena je 80 ak US $, a s druge strane program ima mnogo više naprednih značajki u odnosu na besplatne alternative poput Paint.NET-a.

Naravno, Corel nudi i probnu verziju gdje možete isprobati sve opcije programa prije nego što se odlučite na kupnju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here