Adobe Lightroom

Lightroom 6 je trenutno aktualna verzija Adobeovog alata za uređivanje i organiziranje fotografije i slika.

Nove verzije Lightrooma 6 i njegove pretplatničke Creative Cloud verzije su predstavljene prije nekoliko tjedana i u odnosu na prethodne verzije, nova donosi nekoliko značajki i opcija.

Za sve koji nisu upoznati s ovim programom recimo riječ ili dvije o njemu. Adobe Lightroom je predviđen za korištenje s Photoshopom iako se može koristiti i kao zaseban program jer su i njegovi alati svakom novom verzijom sve bolji.

Adobe Lightroom 6 – Značajke

Pomoću ovog programa možete vrlo precizno podešavati ekspoziciju, kontraste, boje, ukloniti neželjene objekte, dodati razne filtre. No ukoliko želite raditi u slojevima, koristiti maske i ostale napredne značajke, Lightroom vam nije dovoljan već će vam za to trebati Photoshop.

Za razliku od Adeobe Bridgea koji je svojevrsni preglednik slikovnih, ali  i ostalih datoteka na vašem računalu, pomoću Lightrooma možete pretraživati fotografije na računalu putem ključnih riječi, lokaciji, vrsti kamere i sl. Dakle, potencijalni kupci ovog programa su profesionalni fotografi i ostali entuzijasti koji se bave fotografijom i na svojim uređajima imaju veliku količinu slika koje je potrebno kategorizirati.

Novine

Dodajmo ovome da najnovija verzija donosi podršku i za Android tablete, kao i bolju podršku za HDR i spajanje fotografija u panoramu. Novine su i mogućnost prepoznavanja lica prilikom taggiranja (označavanja) što vam olakšava organiziranje fotografija na kojima su ljudi, a uvedene su HTML5 web galerije i novi alati za kreiranje Slideshow animacija.

Adobe Lightroom 6 / CC cijene

Što se tiče cijena, Lightroom 6 je namijenjen onima koji ne žele mjesečno plaćati pretplatu, već žele kupiti klasičnu licencu (oko 150 US $), dok CC verzija je dostupna putem mjesečne pretplate i iznosi oko 10 US $ mjesečno. Prednost CC verzije je i mogućnost sinkronizacije vaših radova putem Adobeovog cloud sistema.

Kao i kod ostalih programa ove tvrtke i za ovaj možete preuzeti trial verziju s ove stranice, kako bi isprobali Adobe Lightroom prije kupnje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here