Ove godine Microsoft ima dvostruki razlog za slavlje. Nakon predstavljanja novih Windowsa 10, stigao je red da se osvježi i najpopularniji paket uredskih programa Microsoft Office.

Osim vizualnih promjena u samom sučelju, Microsoft Office 2016 donosi i mnogo noviteta prvenstveno vezanih za suautorstvo između članova tima.

Novu verziju Officea smo testirali još dok je bila u beta preview fazi, a prije nekoliko tjedana je izašla i final verzija koju koristimo putem Office 365 pretplate. Office 365 business omogućava korištenje Word, Excel, Powepoint, OneNote, Publisher OneDrive i Sway aplikacija putem weba ili putem klasičnih desktop aplikacija. Prednost ove pretplate je i što uvijek dobivate najnovija ažuriranja za Microsoft Office kao i čak 1 TB prostora za pohranu podatka u OneDriveu.

Office 365 Pretplata

Uspoređujući Office 2016 s prethodnom verzijom ne može se reći da se mnogo toga promijenilo u samim opcijama pojedinih programa. Možda će vam nedostajati opcija „Spremi kao“ koja se sada prebačena u “oblik spremanja” okvir.

Office 2016 za desktop

Za razliku od prethodnih verzija Officea, Microsoft iz nekog razloga je odlučio da korisnici moraju instalirati cijeli Office paket na svoje računalo, dakle nije moguće odabrati instalaciju samo željenih aplikacija. Ovo se sigurno neće svidjeti onima koji imaju limitiran prostor na svom čvrstom disku ili SSD-u.

Sve aplikacije su redizajnirane, a svaka ima svoju boju kako bi korisnici lakše mogli znati u kojem programu trenutno rade. Tako Microsoft Word ima modru alatnu traku, Excel zelenu, PowerPoint crvenu, Outlook svijetlo plavu.

Sami riboni su malo povećani, što olakšava pristup traženom alatu. U alatnu traku je dodan okvir „Recite što želite učiniti“ koji bi vam trebao pomoći pri pronalasku željene značajke. Poboljšan je i alat za provjeru pravopisa, kao i pristup nedavno korištenim dokumentima.

Microsoft Office 2016 dolazi i s jednom novom aplikacijom pod nazivom Sway koja služi za kreiranje zanimljivih izvješća, prezentacija, osobnih priča ili biltena. I dok je PowerPoint i dalje glavni alat za izradu multimedijalnih prezentacija, Sway je baziran na gotovim predlošcima.

Poslovni korisnici Officea 2016 imaju mogućnost korištenja OneDrive za tvrtke koji koristi SharePoint mrežu putem koje više korisnika može uređivati isti dokument. Iako se OneDrive pokazao kao solidan cloud servis, neki bugovi u poslovnoj verziji znaju biti iritantni poput nemogućnosti sinkroniziranja neke datoteke.

Excel je dobio nove grafikone, dok je najveća novina u Outlooku mogućnost pregledavanja nedavnih MS Office dokumenata. Kada želite dodati nekakav prilog u vaš email oda će Outlook ponuditi popis datoteka koje ste nedavno uređivali. Ukoliko je datoteka pohranjena putem cloud servisa dovoljno je poslati njen link.

MS Office excel 2016 grafikoni

Office 2016 cijene

Office 2016 je dostupan na Windowsima 7 i novijim, za iOS. Osim za navedene platforme tvrtka je izbacila i aplikacije za mobilne uređaje. Najlakši način kupnje Microsoftovog paketa programa je putem Office 365 pretplate putem koje za 90-ak kuna mjesečno možete cijeli paket koristiti na čak 5 uređaja. Office 365 uključuje pristup željenim aplikacijama putem web-a, ali možete ih instalirati na vaše računalo, tablet ili mobilni telefon. Dosadašnji vlasnici ovog modela pretplate će dobiti mogućnost nadogradnje na novu verziju.

Outlook kalednar

Naravno, tvrtka i dalje nudi mogućnost kupnje jednokratne licence (oko 2150 kn), no ovakva licenca vrijedi samo za jedan uređaj. Svi koji žele mogu besplatno isprobati trial verziju prije nego što se odluče na kupnju.

OCIJENE
Sučelje
Značajke
Upotrebljivost
Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.
microsoft-office-2016-recenzijaNajbolji uredski paket programa dobio je novu verziju koja je bazirana na integraciji s OneDrive cloud servisom i suautorstvom između članova tima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here