Sučelje WordPad programa za Windowse

Microsoft je objavio da će nakon gotovo tri desetljeća ukinuti WordPad, koji je bio sastavni dio Windows operativnih sustava. Ovaj popularni uređivač teksta više se neće razvijati i bit će povučen u budućim nadogradnjama Windowsa.

Povijest WordPada

WordPad je uređivač teksta koji je prvi put predstavljen prije 28 godina zajedno s Windowsom 95. Od tada je bio uključen u gotovo svaku verziju Windows operativnog sustava. No u posljednje vrijeme, program nije doživio značajna ažuriranja. Posljednje vidljive promjene bile su uvođenje Ribbon korisničkog sučelja u Windows 7, a nakon toga nije bilo značajnih redizajna niti poboljšanja, čak ni u Windowsu 8.

WordPad je postao opcionalna značajka Windowsa s izdanjem Windows 10 Insider Build 19551, objavljenim u veljači 2020. godine, pa su ga korisnici mogli i deinstalirati s svojih računala.

Kraj WordPada u Windowsima

Microsoft je nedavno potvrdio da će WordPad biti uklonjen putem ažuriranja zastarjelih značajki za Windowse. Ovaj program će nestati u novim verzijama Windowsa, a više neće biti dostupan za instaliranje. Pretpostavlja se da će se to dogoditi s izdanjem Windowsa 12, koje se očekuje iduće godine.

Microsoft preporučuje korisnicima da umjesto WordPada koriste Microsoft Word za bogate tekstualne dokumente u formatima .doc i .rtf, odnosno Notepad za obične tekstualne dokumente poput .txt datoteka.  

Nedavno je najavljeno da će Notepad dobiti automatsko spremanje i automatsko obnavljanje kartica.  Microsoft je dodao mogućnost kartica kakve imamo u web preglednicima.

Iako je odluka o ukidanju WordPada izazvala neke reakcije, nije došlo do masovnog negodovanja kao kad su pokušali ukloniti Paint. 2017. godine.  Tada je bilo najavljeno da će ukloniti Paint iz Windowsa i pretvoriti ga u zasebnu aplikaciju koja bi se preuzimala u Microsoft trgovini, s nadom da će Paint 3D preuzeti njegovo mjesto. Međutim, Microsoft se predomislio, te je Paint doživio svoje prvo značajno ažuriranje ove godine u lipnju.

Još jedna značajna promjena u Windows operativnom sustavu je kraj podrške za Cortanu, AI glasovnog asistenta, koji je prestao s radom prošlog mjeseca. Umjesto toga, Microsoft uvodi nove alate za umjetnu inteligenciju poput Windows Copilota.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here