Tri godine je prošlo od posljednjeg izdanja Microsoft Office uredskog paketa programa, a 24 godine nakon izdanja prve verzije MS Office je došao do 15 verzije.

U ove tri godine mnogo toga se promijenilo u svijetu tehnologije, tržište je prepravljeno raznim uređajima s dodirnim zaslonima:  tabletima, touchscreen laptopima i raznim hibridnim uređajima. Svi alati  u novom Officeu su prilagođeni upravo dodirnim zaslonima, koji korisnicima omogućavaju zoomiranje, pomicanje i razne druge geste koristeći vlastite prste.

Osim navedenog, u zadnjih par godina bilježimo i ekspanziju raznih cloud servisa za pohranu podataka. Prednosti ovog načina pohrane podataka u koristi i Microsoft Office 2013, tako da su svi alati ovog uredskog paketa programa integrirani u Microsoftov cloud servis Skydrive.

Microsoft Office 2013 je revolucionaran iz još jednog razloga, a to je mogućnost licenciranja programa putem godišnje pretplate. Sučelja alata su također redizajnirana uz dodatak brojnih novih značajki i opcija.

Isprobali smo i 4 najkorištenija alata Microsoft Office 2013 paketa Word, Excel, PowerPoint i Outlook:

Microsoft Word 2013

Microsoft Word 2013

Microsoft Word je možda i najkorišteniji program na svijetu, no osim raznih kozmetičkih dotjerivanja, ovaj program se nije praktički puno mijenjao još od prvih verzija.

Sučelje je minimalističko, kakvo i treba biti s obzirom da se radi o alatu za uređivanje teksta, gdje glavni fokus mora i biti na samom dokumentu.

Sama traka izbornika s karticama je također minimalističkog dizajna, a dodana je i opcija automatskog skrivanja cijele trake s svim karticama. Na alatnoj traci se nalazi i opcija za aktiviranje moda dodirne zaslone. Kada se ta opcija aktivira ikone se znatno povećaju kako što omogućava lakše upravljanje putem prstiju.

Pomicanje kursora i odabir opcija iz izbornika popraćeni su animacijom, što će, vjerujemo, svidjeti mnogim korisnicima. Ova animacija prisutna je i kod ostalih alata u Microsoft Officeu 2013.

Word 2013 je u kompatibilan i s PDF formatom zapisa datoteka, tako da sada moguće uređivati PDF datoteke koje su napravljene s nekim drugim programom za izradu PDF-ova.

Microsoft Excel 2013

Office 2013

Excel je već godinama najučinkovitiji alat za izradu proračunskih tablica, a svakom novom verzijom dobiva sve moćnije alate.

Izuzetak nije ni Excel 2013 koji sada omogućava brz pristup alatima, tako da više nema potrebe tražiti određenu opciju po karticama, već se u donjem desnom uglu pojavljuju najočitije opcije za odabranu stavku. U Excel 2013 su dodani i još nekoliko alata za povećanje produktivnosti.

Novi alat „Quick Analysis“ sada omogućava izradu grafikona iz upisanih podataka u samo dva koraka, dok alat „Flash Fill“ automatski predviđa sadržaj slijedeće ćelije .

Microsoft PowerPoint 2013

Microsoft PowerPoint 2013

Prilikom pokretanja PowerPointa 2013, na početnom zaslonu je moguće i odabrati neki od dvadesetak  ponuđenih predložaka za izradu multimedijalnih prezentacija. U svim predlošcima moguće je podesiti i dodatne opcije, poput pozadine i rasporeda naslova i teksta.

Osim predložaka, nova verzija PowerPointa je obogaćena i novim tranzicijama između slideova. Poboljšan je i alat za umetanje slika, tako da je sada moguće editirati sliku iz samog programa, a unaprijeđeno je i formatiranje teksta oko slika.

Još jedna od zanimljivih značajki PowePointa2013 je umetanje videozapisa direktno s video servisa na internetu. Dovoljno je upisati kod ili url videzapisa kako bi se on prikazivao na slideu. Videozapise je moguće i dodatno urediti (odrezati dio videozapisa, podesiti svjetlinu i kontrast…)

Presentation View“ sada omogućava bolju kontrolu slideova, kao i mogućnost „zoomiranja“ odeđenog dijela slidea.

Microsoft Outlook 2013

Outlook 2013

Sučelje Outlooka 2013 sada omogućava lakšu navigaciju između e-maila, kalendara, zadataka i adresara (u novoj verziji preimenovano u People). Na dnu se nalaze ikone tih modula, a prelaskom miša preko ikone generira se preview (slično kao i na alatnoj traci Windowsa).

Adresar (People) prikazuje sve vaše kontakte, s email adresama, brojem telefona i fotografijom (koju Outlook povlači s društvenih mreža).

Outlook 2013 podržava upravljanje dodirom, no slanje poruka koristeći on screen tipkovnicu je nezgodno jer je prethodno potrebno izmijeniti veličinu Outlook prozora.

No i dalje  je i ovaj alat ostao jedan od najmoćnijih uredskih alata za komunikaciju i vođenje liste zadataka, unatoč nekim nedostatcima.

Zaključak

Office 2013 sadrži brojna poboljšanja u odnosu na prethodne verzije, a izašao je u pravo vrijeme za ekipu iz Redmonda, jer je optimiziran za rad s brojnim novim uređajima baziranim na Windowsima 8 i Windowsima RT.

O cijenama i načinu licenciranja smo već pisali, a za sve one koje žele isprobati ovaj paket programa Microsoft omogućava probni period u trajanju od 60 dana.

Najveći problem za Microsoft mogao bi biti što sve veći broj korisnika prelazi na alternativne uredske pakete, koji iako nisu moćni kao Microsoft Office 2013  imaju prednost što su besplatni i u potpunosti zadovoljavaju potrebe prosječnih korisnika.

OCIJENE
Sučelje
Značajke
Upotrebljivost
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.
recenzija-microsoft-office-2013Poznati alati u kombinaciji s novim opcijama i novim dizajnom čine ovaj program najboljom verzijom MS Officea do sad.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here