Windows Defender sučelje

Windows Defender je besplatni Microsoftov antivirusni program koji dolazi predinstaliran s Windowsima 10 i Windowsima 8 / 8.1.

No koliki nivo zaštite od virusa i ostalog zlonamjernog softvera Windows Defender zaista pruža? U proteklih nekoliko godina izašli su rezultati testiranja po kojima Windows Defender i nije pružao dovoljan nivo zaštite u odnosu na konkurenciju poput AVG Free, Avast Free i Avire.

Međutim, mnoga od tih testiranja su naručile upravo konkurente tvrtke kako bi promovirale svoj proizvod, tako da ih se ne smije uzimati zdravo za gotovo. U tome prednjači BitDefender koji je na mnogim stranicama prikazan kao najbolji antivirus alat iako bi se rijetki složili s time.

Windows Defender ima i neke prednosti u odnosu na konkurenciju, primjerice neće vas gnjaviti s raznim skočnim prozorima da nadogradite svoj antivirusni sustav na komercijalnu verziju, a neće iskakati ni razne reklame, niti će od vas tražiti novac za bolju zaštitu.

Ukupno gledajući Windows Defender prosječnom korisniku pruža vrlo dobru zaštitu, a istovremeno troši i vrlo malo sistemskih resursa. Bitno je da redovito instalirate Windows ažuriranja i izbjegavate instalaciju potencijalno malicioznog softvera poput Flasha i Jave. Također, s vremena na vrijeme preporučujemo skeniranje sustava s Malwarebytes Anti-Malware alatom koji bi trebao ukloniti potencijalne prijetnje s računala.

Ipak, niti jedan antivirus nije svemoćan i najbolja prevencija je izbjegavanje sumnjivih web stranica i instaliranje softvera za koje ste sigurni da ne sadrži viruse.

Za  Windowse 7 i Vistu ovaj program je još znan kao i Microsoft Security Essentials i potrebno ga je ručno instalirati, a možete ga preuzeti na ovoj stranici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here