Adeobe Flash player

Adobe Flash je u posljednje vrijeme na udaru brojnih kritika prvenstveno zbog velikih problema s sigurnosti.

Nedavno je i Alex Stamos novi Facebookov šef sigurnosti „zamolio“ ekipu iz Adobea da ukinu Flash player, kao i da istovremeno to učine i web preglednici.

Prošlog tjedna je otkrivena nova ranjivost u Flash playeru, a Adobe je reagirao vrlo brzo i poslao sigurnosno ažuriranje. Međutim, ubrzo nakon toga otkrivene su nove dvije ranjivosti u Flashu koje mogu ugroziti sigurnost Windows, MacOS i Linux operativnih sustava.

Flash je svoj slavu stekao još u 2000-tim i u to vrijeme je bio glavna platforma za reprodukciju multimedijalnih sadržaja. No pomalo je izgubio na svojoj popularnosti. Tako je YouTube ranije ove godine umjesto Flasha prešao na HTML 5 platformu koja je optimizirana i za mobilne uređaje.

Prije nekoliko godina vodila se velika polemika između iOS i Android fanova, jer Android je podržavao Flash neko vrijeme, što nije bio slučaj s iOS-om. Još 2012 Adobe je ukinuo podršku za Flash za Android i aplikacija je uklonjena iz Google Play trgovine, a čak je i Steve Jobs predviđao da će Flash morati biti zamijenjen s novim standardima poput HTML 5.

Mnogi stručnjaci za računalnu sigurnost savjetuju da potpuno deinstalirate  player s vašeg računala ili barem isključite automatsku reprodukciju sadržaja, odnosno uključite opciju “click to play” u vašem web pregledniku.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here