Wanacry prozor

U tijeku je jedan od najvećih ransomware napada u svijetu. U protekla 24 sata zaraženo je 100 000 tisuća računala, a taj broj iz sata u sat stalno raste.

WannaCry, kako je naziv ove pošasti, je klasični ransomware od korisnika traži otkupninu u iznosu od 300 US $ u roku tri dana ili 600 US $ nakon toga u BitCoin valuti kako bi mogao otključati svoje podatke. Ukoliko se otkupnina ne plati u roku sedam dana podaci će biti trajno izbrisani. Grupa koja stoji iza napada sebe naziva Shadow Brokers. Oni  tvrde da su ukrali podatke američke sigurnosne agencije NSA koja je ranije otkrila sigurnosni propust unutar Windowsa.

Microsoft je izdao priopćenje u kojem je objašnjeno kako svi koji koriste Windowse 10 s najnovijim sigurnosnim zakrpama i najnovijom verzijom virus definicija za Windows Defender ne bi trebali imati problema s WannaCry Ransomwareom.

Wanacry prozor

Isto vrijedi i za trenutno aktivno podržane Windowse 7 i 8.1 ukoliko su instalirana sva ažuriranja. Naravno, najveći problem su Windowsi XP koji se još uvijek nalaze na 7.04 % računala, a bilo kakve nadogradnje za tu verziju su prestale izlaziti još 2014.

Kako se zaštiti od WannaCry Ransomwarea?

Kao i ostali ransomware i kod ove verzije korisnik sam mora potvrditi njegovu instalaciju, a najčešći oblici su privitci u e-mailovima ili poveznice za skidanje nečega na raznim stranicama.

Kao prva mjera sigurnosti podataka nameće se da se obavezno napravi backup svih bitnih dokumenta na vanjskoj memoriji. Svakako savjetujemo da ne otvarate sumnjive e-mail  poruke niti da posjećujete stranice za skidanje piratskog sadržaja.

Obavezno poslušajte i Microsoftov prijedlog da ažurirate operativni sustav ako to do sada niste napravili, a kao dodatni sloj zaštite preporučujemo instalaciju BitDefender Anti-RansomwareMalwarebytes Anti-Ransomware programa za zaštitu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here