Android M Google IO Keynote

U tijeku je Googleova I/O 2015 konferencija gdje će ova tvrtka predstaviti svoje nove proizvode i usluge. Između ostalog iz Google je službeno najavio novu verziju svog mobilnog operativnog sustava Android M, koje je već dostupan za sve developere putem ovog linka.

Android M je dostupan na Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 i  Nexus Player uređajima, a Google je najavio kako će se sve nadogradnje ove testne verzije slati programerima putem over-the-aira, odnosno nema potrebe za novom instalacijom operativnog sustava svaki put kada izađe nova verzija.

Za razliku od prošle godine kada je službeno predstavljen Android L, danas znan kao Lollipop, koji je bio fokusiran na novi material dizajn, Android M ne bi trebao donijeti značajnije vizualne promjene, već se „fokusira na kvalitetu od kraja do kraja“ prema navodima ekipe iz Googlea.

Što je novo u Androidu M?

Bolja kontrola dozvola za aplikacije

Prema najavama od prije nekoliko dana, Android M uvodi bolju kontrolu nad informacijama kojima mogu pristupiti aplikacije, a i same dozvole su podijeljene u kategorije kako bi korisnici lakše shvatili kojim sve informacijama pojedina aplikacija želi imati pristup.

U postavkama telefona će biti moguće opozvati pojedinu dozvolu za svaku od instaliranih aplikacija.

Android Pay

Google uvodi i novu uslugu pod nazivom Android Pay koja će omogućavati korisnicima plaćanje proizvoda ili usluga u maloprodaji putem NFC-a. Ova usluga bi trebala biti svojevrsna zamjena za kreditne i debitne kartice. Prema tvrdnjama ekipe iz Google unutar SAD-a će preko 700 000 trgovina podržavati ovaj način plaćanja, a Android Pay će se moći koristiti i za plaćanja na Google Play trgovini.

Podrška za otisak prsta

Android M uvodi i bolju podršku za prepoznavanje otiska prsta, kao i bolju kompatibilnost s već postojećim uređajima koji su opremljeni s ovim senzorom. Ova značajka je vrlo važna za Android Pay uslugu s obzirom da će se transakcije autorizirati i na ovaj način.

“Doze” značajka za uštedu energije

S obzirom da je vijek trajanja baterije jedna od najvećih boljki pametnih telefona iz Google svake godine pokušavaju koliko toliko ublažiti ovaj problem. Prijašnjih godina je bio aktualan projekt Volta koji je glavnu zadaću imao kako poboljšati vijek trajanja baterije.

Ove godine stiže „Doze“ značajka koja bi trebala pomoći u produžavanju trajanja baterije. Doze će putem detektora pokreta probati shvatiti dali je uređaj spremljen na duže vrijeme (npr. kada spavate) te će automatski reducirati pozadinske procese unutar Android sustava, što bi trebalo poboljšati trajanje baterije.Ekipa iz Google tvrdi da na ovaj način su na Nexus 9 uređajima duplo smanjili potrošnju baterije u stand-by modu.

Što se tiče punjenja, Android M bi trebao imati koristi i od  USB Type-C kablova. S obzirom da da ovi kablovi rade dvostrano, odnosno mogu slati podatke ali i energiju u oba smjera, moći ćete primjerice slati energiju s svog pametnog telefona u laptop ili drugi pametni telefon.

Google Now

Google Now značajku će postati još pametniji uz pomoć 100-njak aplikacija koje će koristiti ovaj servis. Na konferenciji su prikazane mogućnosti integracije Google Now-a s  Uberom, Pandora radiom i Spotify aplikacijama.

Chrome custom tabovi

Od ostalih novina u Android M operativnom sustavu su bolja podrška za Chrome custom tabove (kartice). Ova značajka omogućava programerima da omoguće pregledavanje sadržaja putem WebViews-a direktno iz neke aplikacije, umjesto da se sadržaj prikazuje u web pregledniku. Više o ovome možete pronaći na stranici za developere.

Očekuje se da bi završna verzija Androida M, kada bi ova verzija trebala dobiti i svoje nove ime, trebala izaći ovu jesen istovremeno s novim Nexus uređajima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here