USB Type-C konektor

Ove godine će u svijetu biti veliki hit uređaji s USB Type-C konektorom, a Googleovi novi Chromebookovi i Appleov novi MacBook su među prvima prisvoji tu tehnologiju.

Type-C konektor, osim za prijenos podataka, može se koristiti i za punjenje laptopa, što znači da bi ovi konektori mogli zamijeniti velike punjače s adapterom. USB Type-C konektor se može koristiti i za spajanje periferne opreme na računalo poput monitora, tipkovnica, miševa ili kamera, skenera i printera.

Velika prednost kablova što imaju isti konektor s obje strane, tako da ne morate brinuti što ste uključili u koji uređaj, a konektori se mogu uključiti i naopako što znači da više nećete morati ciljati kako ste ga okrenuli.

Type-C koristi USB 3.1 protokole što omogućava znatno duplo brži prijenos (10Gbps)  podatka u odnosu na sada već standardni USB 3.0.

Na svjetskim tržištima se već mogu naći neki uređaji koji koriste ovu tehnologiju poput SanDisk USB flash memorija koji imaju USB Type-A i Type-C konektor, kao i adapteri iz jedne vrste u drugu koji se mogu kupiti za 10-ak US $.

USB Type C scandisk flash drive

Neke nove matične ploče su također opremljene s USB Type-C konektorom tako ako slažete novo desktop računalo bilo bi dobro da ima takvu matičnu ploču.

Osim navedenih mogu se nabaviti i razni modeli eksternih čvrstih diskova a i Nokia Tablet N1 koristi upravo ovaj konektor, no s obzirom da je tehnologija, uz DDR4 memoriju, tek stigla na tržište, nema sumnje da će USB Type-C postati standard kod većine proizvođača gadgeta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here