Android Logo greenbot

Google I/O 2015 konferencija se održava krajem ovog mjeseca, a na njoj bi tvrtka trebala i predstaviti čitav niz svojih usluga i proizvoda. Očekuje bi se da bi, između ostalog, Google mogao najaviti i novu verziju Android operativnog sustava pod kodnim nazivom Android M.

Podsjetimo se, Android 5.0 Lollipop je također predstavljen na prošlogodišnjoj na I/O 2014 konferenciji i imao je kodni naziv Android L. Naravno, to će biti developer preview verzija, dok bi prvi uređaji s novom verzijom operativnog sustava trebali izaći krajem ove godine.

Bloomerg navodi kako bi Google s ovom verzijom mogao omogućiti korisnicima mnogo veću kontrolu nad informacijama kojima mogu pristupiti pojedine aplikacije. Nemali broj aplikacija danas zahtjeva pristup njima nebitnim informacijama spremljenim na vašem mobitelu. Tako primjerice Flashlight aplikacija zahtjeva pristup kontaktima, za što nema osnove.

Novi Android M bi trebao ovo promijeniti, jer će korisnici moći zabraniti aplikacijama pristup nekim informacijama. Npr. moći će se zabraniti pristup lokaciji, kontaktima, fotografijama, što bi značilo velik korak za zaštitu privatnosti svih korisnika Android OS-a.

Google nije ni potvrdio ni demantirao ove navode, no nije ostalo dugo do početka na I/O 2015 konferencije koja je na rasporedu od 28. do 29. svibnja u San Francisku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here