Android L

Google je na svojoj Google I/O 2014 konferenciji predstavio novu verziju Android operativnog sustava, pod nazivom Android L.

Android L

Novi dizajn i animacije

Android L je najvažnija nadogradnja ovog OS-a i donosi brojne izmjene i poboljšanja, tvrdi ekipa iz Googlea. Prva i najvidljivija promjena je novo sučelje i koncept nazvan „material design“, koji mijenja način na koji korisnik komunicira s svojim uređajem. Samo sučelje izgleda svježije i čišće, a dodane su nove animacije unutar aplikacija ili prelaženja iz jedne aplikacije u drugu.

Novina je i to da razni elementi aplikacija, kao i njihove sjene, se također animiraju i reagiraju na korisnikove geste ili dodire. Kako bit sve to točno trebalo izgledati možete vidjeti u priloženom videu.

Android L – Nove značajke obavijesti

Obavijesti su također unaprijeđene, tako da korisnik više nema potrebu otključati uređaj da bi pročitao obavijesti već se to može napraviti direktno na lock-screenu.

Kako korisnici ne bi bili ometani za vrijeme igranja ili korištenja neke aplikacije, te aktivnosti više neće biti prekidane ukoliko stigne dolazni poziv. U gornjem dijelu zaslona pojaviti će se obavijest o dolaznom pozivu i pozivatelju te ćete moći odučiti da li želite odgovoriti na poziv ili nastaviti koristiti aplikaciju. Ukratko, Google je odlučio prilagoditi ovaj operativni sustav svakom korisniku zavisno o njegovim navikama.

Podrška za 64-bitne uređaje

Od ostalih novina,  Android L donosi podršku za 64-bitne uređaje,  bolju iskoristivost radne memorije, kao i bolje performanse.

Najavljen je i projekt Volta čiji je zadatak smanjiti potrošnju baterije. Prema tvrdnjama ljudi iz Googlea na ovaj način korisnici bi trebali dobiti dodatnih 90 minuta trajanja baterije.

Android L Developer Preview izlazi već danas i to za Nexus 5 pametne telefone  i Nexus 7 tablete.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here