Huawei logotip na MWC2019 sajmu

Iako smo se nadali da se to neće dogoditi Google je odlučio obustaviti poslovne odnose s Huaweijem što uključuje prijenos hardvera, softvera i tehničkih usluga. Svi servisi koji su javno dostupni putem open source licenci neće biti zahvaćeni ovom odlukom, navodi Reuters.

Nema sumnje da će ova odluka Google uvelike utjecati na tržište pametnih telefona izvan Kine jer Huawei je trenutno drugi najpopularniji brand odmah nakon Samsunga. Huawei pametni telefoni više neće moći dobiti nove verzije operativnog sustava, a novi njihovi telefoni više neće imati pristup Google Play trgovini, Gmailu i  YouTubeu.

Razlog ovome je odluka američke administracije koja je u zabranjuje tvrtkama u SAD-u poslovanje s Huaweijem zbog navodne špijunaže putem pametnih telefona.  U Googleu još dogovaraju koje sve usluge bi trebale biti obustavljene zbog ove zabrane.

Kako sada stvari stoje, Huawei će imati pristup novim verzijama Androida putem  Android Open Source Project-a, no Google više neće pružati tehničku podršku ni nikakvu suradnju. Nadalje za sve ukida se pristup svim uslugama koje ne pokriva open source licenca među kojima su Googleove aplikacije web preglednik Chrome, Play Trogovina, Gmail i YouTube.

S obzirom da su u Kini ove aplikacije i ovako zabranjene ova odluka neće utjecati na to tržište, no na svim ostalim svjetskim tržištima ovo bi mogao biti kraj za Huawei pametne telefone bazirane na Android OS-u. Tvrtka već neko vrijeme ima spreman i vlastiti operativni sustav za pametne telefone jer su bili svjesni da bi se ovo moglo dogoditi.

Korisnici koji već posjeduju postojeći Huawei uređaja koji imaju pristup Google Play Trgovini i dalje će moći preuzeti ažuriranja aplikacija koje pruža Google.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here