Windows 10 novi desktop

Windows 10 novi desktop

Iz Microsofta su objavili kako će novi Windowsi 10 izaći ovog ljeta u 190 zemalja na 111 jezika. Prema prvim najavama prilikom predstavljanja novog operativnog sustava objavljeno je kako će 10-ka izaći krajem 2015, no izgleda da su vrijedni programeri napravili posao prije vremena, pa će Windowsi 10 izaći nekoliko mjeseci ranije.

Ova verzija Microsoftovog operativnog sustava je vrlo važna za tvrtku i očekuje se da će biti popularnija od Windowsa 8/8.1 koji su dostupni od ljeta 2012, no stopa usvajanja je još uvijek relativno mala.

Windowsi 10 bi trebali biti kombinacija 7-ce i 8-ce i sadržavati će najbolje značajke iz obje navedene verzije. Najznačajnija promjena je povratak klasičnog desktop sučelja, u kombinaciji s modernim sučeljem putem kojeg će se pokretati Windows aplikacije. Osim navedenog, novina je Spartan web preglednik, kao i Cortana novi glasovni asistent. Potvrđeno je kako Internet Explorer neće biti u potpunosti zamijenjen novim Spartan web preglednikom, već će ostati dostupan za korporacije i one kojima je potreban LBS (Legacy Browser Support).

Vlasnici licence Windowsa 7 i 8/8.1 moći će u prvoj godini besplatno nadograditi na Win10, no cijena za ostale još uvijek nije potvrđena.

U istoj objavi stoji i kako je „pao“ dogovor s kineskim proizvođačem pametnih telefona Xiaomi. Tako će Windows 10 Technical Preview će biti dostupni i na Xiaomi Mi 4 smartphoneu, što je naznaka da bi jedna od tvrtki s najbržim rastom u prodaji mogla uskoro prodavati mobilne uređaje i s Microsoftovom operativnim sustavom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here