Već je vrlo dobro poznato da je u petak izašla najnovija verzija Microsoft Windows operativnog sustavaWindows 8.  Osim novog sučelja, glavna novost je verzija za ekrane osjetljive na dodir. Time je Microsoft potpuno izmijenio operativni sustav na koji smo naviknuli u nekoliko zadnjih desetljeća.

Izdanja novog Windows operativnog sustava su:
– Windows 8
– Windows 8 Pro
– Windows 8 Enterprise
– Windows 8 RT

Windows 8

Ovo izdanje je namijenjeno za PC računala i tablete bazirane na x86 procesorima (bilo kao 32 ili 64 bitna verzija). Windows 8 sadrži sve nove  značajke ovog operativnog sustava poput novog sučelja, unaprijeđeni Windows Explorer,  Task Manager, mogućnost promjene jezika i poboljšanu podršku za više ekrana. Svi korisnici koji su dosada koristili Windows 7 Starter, Home Basic i Home Premium izdanja imaju mogućnost nadogradnje na ovo izdanje za 40$.

Windows 8 Pro

Ovo izdanje je najlakše usporediti s Windowsima 7 Ultimate. Ono donosi sve značajke osnovnog Windows 8 izdanja uz dodatak alata namijenjenih IT entuzijastima poput Bit Locker enkripcije, mogućnost podizanja OS-a s virtualnog diska, Hyper-V serversku virtualizaciju, podršku za  Remote Desktop i još par korisnih alata. Osim navedenog, kao zasebna instalacija, korisnicima je dostupan i Windows Media Center – aplikacija za reproduciranje i snimanje audio i video zapisa.

Windows 8 Enterprise

Windows 8 Enterprise je izdanje namijenjeno programerima i IT tvrtkama koje se bave razvojem programa i aplikacija. Ovo izdanje korisnicima nudi sve značajke koje ima i Windows 8 Pro izdanje, uz podršku za razvoj mobilnih aplikacija, virtualizaciju, sigurnost.

Windows 8 RT

Windows 8 usporedba izdanja 1

Iako Windows 8 i Windows RT izgledaju potpuno isto, među njima postoje bitne razlike.

Dok su Windows 8, Windows 8 Pro i Windows 8 Enterprise kompletne verzije koje podržavaju tradicionalne programe koji su se pokretali na starijim operacijskim sustavima (Windows 7, Vista, XP), kao i nove aplikacije i programe dostupne na Windows Store  trgovini –   Windows RT funkcionira isključivo s aplikacijama preuzetim preko Windows Store trgovine i namijenjen je uređajima s ekranima osjetljivim na dodir, koje pokreću ARM procesori. Međutim ovo izdanje će biti s vremenom dostupno i na drugim uređajima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here