Windows 10 znacajke

Microsoft je već odavno potvrdio kako će svi vlasnici Windowsa 7, 8 i 8.1 dobiti mogućnost besplatne nadogradnje na Windowse 10.

Tvrtka je na svojim stranicama objavila koje značajke iz prethodnih verzija ovog operativnog sustava više neće biti dostupne nakon nadogradnje.

Nakon nadogradnje Windows Media Center će biti uklonjen. To i nije neki veći problem s obzirom da kao alternativu za gledanje filmova postoje brojni besplatni programi poput VLC-a ili GOM Player.

Windows gadgeti za desktop (znani i kao programčići za radnu površinu) više neće biti dostupni. Naravno, ovo se odnosi samo na nadogradnju s Windowsa 7 s obzirom da su desktop gadgeti nisu podržani u Windowsima 8/8.1.

Igre Solitaire, Minesweeper i Hearts koje dolaze s Windowsima 7 su također izbačene iz nove verzije, no tu je zato Microsoft Solitaire Collection s Solitaireom i Minesweeperom.

Ukoliko posjedujete USB floopy drive za korištenje tog uređaja biti će potrebno prethodno preuzeti najnovije upravljačke programe (drivere) za taj model.

Microsoft je također naveo da svi korisnici koji koriste Live Essentials paket programa i imaju instaliran OneDrive, isti će biti zamijenjen s novom Inbox verzijom OneDrivea.

Automatska ažuriranja se ne mogu isključiti u Home verziji

I na kraju nešto što bi svim korisnicima Home verzije moglo stvoriti probleme. Automatska ažuriranja u Windows 10 Home se ne mogu isključiti ili odgoditi već samo korisnici PRO verzije imaju mogućnost tog odabira. Znači, sva ažuriranja će biti automatski instalirana čim budu dostupna.  Ovo bi mogao biti problem svima koji nemaju pristup flat rate internetu jer znamo koliko Windows ažuriranja „pojedu“ prometa.

Windows 10 minimalni sistemski zahtjevi:

  • Procesor 1 GHz ili jači
  • 1 GB radne memorije za 32 bitnu verziju, 2 GB radne memorije za 64 bitnu verziju
  • 16 GB prostora na disku za 32 bitnu verziju, 20 GB prostora na disku za 64 bitnu verziju
  • DirectX 9 ili novija grafička kartica
  • Zaslon rezolucije 1024×600 px ili veće

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here