Android O logotip

I ove godine Google je već sada izbacio novu verziju svog mobilnog operativnog sustava Android O. Radi se o ranoj testnoj verziji, dok bi korisnička verzija trebala biti dostupna u jesen.

Nova verzija bi trebala dodatno poboljšati autonomiju baterije, ali i donijeti neke manje izmjene poput slika u slici značajke.

Android O će agresivnije pratiti instalirane aplikacije i dodatno im ograničiti resurse odnosno što sve aplikacija može koristiti kada se ne izvodi. Na ovaj način trebalo bi se izbjeći da pozadinski procesi skraćuju vijek trajanja baterije. Još na Androidu Nougat je Google počeo uvoditi ove restrikcije, no nova verzija Androida bi to trebala odvesti još dodatni korak dalje, kao što je slučaj s iOS-om.

Opet nas očekuju promjene u notifikacijama koje će sada biti grupirane u tzv. Kanale. Korisnici će moći odabrati direktno iz postavki sustava koje obavijesti žele primati a koje ne žele.

Nova značajka slika u slici bi trebala olakšati istovremeno korištenje dviju aplikacija na zaslonu. Tako ćete primjerice moći gledati video dok s nekim se dopisujete u drugom prozoru. Novina je i podrška za Wi-Fi Aware. Ova značajka bi trebala olakšati pronalazak kompatibilnih uređaja u blizini.

Na svojim stranicama Google je objasnio da će Android O podržavati i adaptivne ikone. Korisnici će moći odabrati izgled pojedinih ikona, a dolaze nam i animirane ikone.

Izašla testna verzija novog Androida O 1Izašla testna verzija novog Androida O 2

Google ima u planu izbaciti još nekoliko testnih Developer Preview verzija do izlaska stabilne verzije. Oni koji žele mogu isprobati ovu verziju na ovim stranicama. Za testiranje je potrebno imati instaliran ili Android Emulator ili  neki od ovih uređaja – Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel, Pixel XL i Pixel C.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here