Android Oreo Go editon

Trenutno Android operativni sustav pogoni dvije milijarde uređaja, a mnogi od tih njih su entry-level uređaji s slabijim hardverom.

Upravo za takve pametne telefone koji imaju manje radne memorije (512 MB ili 1 GB RAM) stiže Android Oreo (Go edition). Ovaj projekt je predstavljen ranije ove godine za vrijeme Google I/O konferencije, a sada izlazi u sklopu Android 8.1 nadogradnje.

Android Oreo (Go edition) je fokusiran na tri ključne komponente – sam operativni sustav, Googleove aplikacija i Google Play trgovinu.

Nova Google Go aplikacije

Na takvim slabijim uređajima aplikacije bi se trebale izvoditi u prosjeku do 15% brže. Kako takvi smartfoni u pravilu imaju i manje prostora za pohranu podatka Google je predstavio i Go verzije svojih aplikacija koje zauzimaju do 50% tog prostora.

S ovom verzijom Androida dolaze Google Go, Google Assistant Go, YouTube Go, Google Karte Go, Gmail Go, Gboard, Google Play, Chrome i nova aplikacija Files Go.

Te aplikacije ne samo da zauzimaju manje memorije, nego rade i brže u odnosu na standardne Googleove aplikacije. Npr. Google Go zauzima samo 5 MB i istovremeno optimizira potrošnnju podatka do 40 posto.

Najvažnije od svega je što korisničko iskustvo će ostati nepromijenjeno, tako će korisnici moći putem Google Asistenta poslati poruku, uputiti poziv, postaviti alarm baš kao što je slučaj i s standardnom verzijom ove aplikacije.

Files Go

Nova Files Go aplikacija za upravljanje datotekama bi također trebala biti od velike koristi jer će se putem nje moći pronaći duple datoteke, duple slike i aplikacije koje se ne koriste, a nedavno je stigla i Datally aplikacija za uštedu mobilnih podatka.

Go Play

U Go Play trgovini stiže nova sekcija s ovakvim aplikacijama koje bi trebale uvelike olakšati korištenje entry-level uređaja.

Google nije otkrio popis uređaja koji će dobiti Android Oreo (Go edition) nadogradnju, jedino je rečeno da bi to trebalo biti uskoro.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here