Windows 10 podrška za više uređaja

Microsoft je na upravo održanoj konferenciji u San Franciscu objavio kako će novi operativni sustav imati naziv Windows 10. Mnogi su ostali zatečeni ovom odlukom Microsofta jer je većina očekivala da će nova verzija OS-a imati naziv Windows 9 ili jednostavno Windows, bez numeričke oznake.

Terry Myerson iz tvrtke je pojasnio kako će ova verzija biti dostupna na više platformi – na pametnim telefonima, tabletima, prijenosnicima, desktop računalima, pa čak i na malim uređajima poput pametnih satova. Također je rečeno kako Windowsi 10 će biti poznati svima koji već koriste Windowse 8/8.1, no najveća promjena je povratak start izbornika kojeg smo koristili u Windowsima 7 i starijim.

„Windowsi 10 će biti kompatibilni s svim tradicionalnim sustavi za upravljanje koji se danas koriste“ – dodao je Myerson.

Windows 10 – Što je novo?

Povratak start izbornika

Prvo i najvažnije je svakako povratak start izbornika, kojeg su zahtijevali brojni korisnici. Osim navedenog, novina je novo sučelje kojeg je Microsoft predstavio na BUILD 2014 konferenciji ranije ove godine.

U start izbornik su uključene pločice kakve smo imali prilike vidjeti u Modern (Metro) sučelju Windowsa 8 i 8.1. Pločice prikazuju informacije u stvarnom vremenu i automatski se osvježavaju. U izbornik je integrirana i pretraga koja osim na računalu, informacije pretražuje i na internetu.  Metro aplikacije se mogu pokrenuti u prozoru direktno na desktopu, a tom prozoru se može podesiti veličina. Dakle, te aplikacije su slične dosadašnjim aplikacijama za metro ui, no novina je to što se mogu pokrenuti na desktopu.

Podrška za više desktopa

Windowsi 10 će imati podršku za više desktopa (slično kao kod Ubnuntu-a), što će korisnicima omogućiti bolje upravljanja između pokrenutih aplikacija. Trenutno nije poznato koliki je maksimalni broj desktopa no u demonstraciji su prikazani Windowsi s 5 desktopa.

Na alatnoj traci se nalazi novo dugme za prebacivanje među desktopima, a desktopi se mogu prebacivati i putem tipkovnice s  ALT + TAB kombinacijom. Dodano je i novo dugme za prikaz svih pokrenutih aplikacija, kao i opcija njihovog zatvaranja.

Ostalo

Od ostalih noviteta, poboljšan je command prompt koji je sličan onomu iz Windowsa 8, no unaprijeđene su mnoge opcije. Pretpostavljamo da će ovo pomoći prvenstveno naprednim korisnicima i programerima.

Unatoč što su Windowsi 10 fokusirani uglavnom na desktop, poboljšana je i podrška za dodirne zaslone, a svi koji to žele moći će koristiti Start screen umjesto start izbornika. Ovo je napravljeno za sve one, uglavnom nove korisnike, koji preferiraju Windowse 8/8.1 u odnosu na starije verzije.

Windows Phone 10

Joe Belfiore iz Microsofta je najavio i dolazak Windows Phone 10 OS-a, tijekom 2015. godine, a ova verzija će biti bez desktopa i optimizirana za uređaje s dodirnim zaslonom.

Očekuje se da će ovaj operativni sustav izaći u Travnju iduće godine, a na ovoj stranici će sutra biti dostupna i  Technical Preview verzija koju možete isprobati na svojim računalima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here