Windows 10 novi desktop

Potpredsjednik Microsofta Joe Belfiore je prezentirao Windows 10 Technical Preview na TechEd Europe konferenciji u Barceloni.  Technical Preview verzija već sadrži brojne značajke koje će biti ugrađene u finalnu verziju novog Microsoftovog operativnog sustava, a Belfiore je objasnio i postupak nadogradnje s prethodnih verzija Windowsa.

Na konferenciji Belfiore je objasnio kako će svi korisnici koji posjeduju Windows 7 SP1 moći nadograditi svoj operativni sustav na Windowse 10 direktno putem Windows updatea bez potrebe za novom instalacijom OS-a.

Prema još nepotvrđenim informacijama nova verzija Microsoftovog OS-a bi trebala biti besplatna za sve vlasnike Windows 8/8.1 licenci, no cijena nadogradnje s 7-ce na 10-ku trenutno nije poznata.

Nove cijene Windowsa

Izgleda da će Microsoft ipak morati drastično sniziti cijene novih verzija Windowsa, s obzirom da je najavljeno kako će se u budućnosti nove verzije ovog operativnog sustava izdavati u kraćem vremenskom razdoblju.

Mnogi izvori tvrde kako će Microsoft ponuditi nadogradnju s Windowsa 7 SP1 po vrlo povoljnim cijenama ili čak posve besplatno, kako bi što veći broj korisnika 7-ce prešao na novu verziju, a jedan od razloga za nadogradnju bi mogao biti i dugo očekivani povratak klasičnog start izbornika, koji je nestao u prethodnoj verziji.

Osim navedenog, Microsoft u novoj verziji uvodi i mogućnost korištenja više desktopa, novi centar za obavijesti, a sustav je optimiziran za sve one koji koriste miš i tipkovnicu umjesto dodirnog zaslona.

S obzirom da je udio Windowsa 7 gotovo 50 %, i po mnogima su još uvijek najbolja verzija Microsoftovog OS-a, jednini način kako da se nagovore korisnici na prelazak na novu verziju je povoljna cijena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here