Samsung je objavio podatak kako je u trećem kvartalu ove godine imao dobit oko 4 milijarde US $. S obzirom da je u istom razdoblju prethodne godine dobit bila skoro 10 milijardi US $, iz podataka je vidljivo da je dobiti u samo godinu dana pala za ogromnih 60 %.

I nije neka vijest da se Samsungov flaghsip uređaj Galaxy S5 ne prodaje dobro kao prethodnih godina, iako se i dalje radi o milijunima prodanih primjeraka. Dva razloga su ovome, prvi je konkurencija koja je atraktivnijim i jeftinijim uređajima (LG G3, Sony Xperia Z2) otela veliki kolača Samsungu, a pojavili su se i neki novi „igrači“ poput Xiaommia, Oppa i Lenova koji bilježe rekordan porast prodaje u Kini i Aziji.

Drugi razlog velikom padu u prodaji je krivica tvrtke, s obzirom da novi modeli ne donose veće novine u odnosu na prethodnu generaciju.

Situacija je alarmantna jer je ovo već četvrti kvartal u nizu kako južno korejska tvrtka bilježi sve veći pad dobiti. Sjetimo se samo Nokije, Motorole i HTC-a. Sve navedene tvrtke se nikada nisu uspjele oporaviti i povratiti svoj dio tržišnog udjela u prodaji mobilnih uređaja. Iako Samsung osim pametnih telefona i tableta u svojoj ponudi ima čitav niz uređaja, glavninu prihoda su ostvarivali upravo putem mobilnih uređaja.

Ako se uzmu u obzir sve navedene činjenice, male šanse su da će Samsung i dalje bilježiti onakve rezultate kao što je bio slučaj prije par godina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here