Broj prodanih telefona u Q2 2020 između Huawei i Samsung

Što se prije par godina činilo nemogućim, danas je postalo stvarnost. Kineski div Huawei je pretekao Samsung i postao najveći proizvođač pametnih telefona u svijetu.

Iako zbog globalne pandemije uzrokovane COVID-19 virusom i Huawei bilježi pad u prodaji u odnosu na prethodnu godinu, taj pad nije toliko drastičan u odnosu na konkurenciju. Ovaj proizvođač je isporučio 55.8 milijuna pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine, što je za 5% manje nego lani. No, glavni konkurent Samsung bilježi pad u prodaji od 30% u odnosu na drugi kvartal 2019.

Zbog zabrane korištenja Googleovih usluga Huawei je prodao 27% manje uređaja izvan Kine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no zato je povećao prodaju u matičnoj državi za 8% i sada preko 70% prodaje se vrši upravo u Kini.

Ben Stanton iz analitičarske tvrtke Canaly je izjavio kako bi malo tko prognozirao ovakve trendove lani i da nije COVID-19 pandemije ovo se ne bi ni dogodilo. Objasnio je kako je Huawei u potpunosti iskoristio oporavak kineske ekonomije, dok Samsung u Kini ima svega 1% udjela. S drug strane trgovine Samsungovih ciljanih tržišta Europe, SAD-a i Brazila su dulje vremena bile zatvorene i ovo je glavni razlog zašto je Huawei postao tržišni lider.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here