Windows 10 Logotip plavi

Alati za optimizaciju i čišćenje Windows registra prisutni su već duže vrijeme i mnogi korisnici Microsoftovog operativnog sustava koriste ove programe kako bi ubrzali Windowse.

Međutim dolaskom Windowsa 10 to bi se moglo promijeniti jer Microsoft je ovu verziju OS-a doveo do faze gdje takvi programi više nisu potrebni.

Ne samo da nisu potrebni, već mogu napraviti veću štetu nego korist, tvrdi ekipa iz tvrtke. Na udaru posljednje vrijeme se našao popularni CCleaner. Problem je što ovaj program, kao i ostali čistaći registra, iz Windows registra očiste stavke koje su bitne za pretraživanje i indeksiranje datoteka, a isto vrijedi za Cortanu koja možda neće raditi ako ste s CCleanerom očistili nešto što niste trebali.

Na Redditu se vodi zanimljiva rasprava vezana za ovu temu, i većina korisnika je protiv korištenje čistaća registra.

Microsoft inače savjetuje ne samo da ne koristite gore navedeni program već i ostale programe za ovu namjenu poput Glary UtilitiesAshampoo WinOptimizer i SlimCleanera

Oni koji ne mogu bez CCleanera i sličnih alata savjetujemo da ne koriste modul za čišćenje registra već samo one module koji ne bi trebali stvarati ovakve problema poput modula za čišćenje smeća.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here