Microsoft PC manager zasloni

Microsoft PC Manager je program za optimizaciju Windowsa osmišljen kako bi poboljšao brzinu, sigurnost i opće performanse vašeg računala.

Iako postoji mnogo programa koji nude sličnu funkcionalnost kao što su CCleaner i Glary Utilities, ali sada imate priliku isprobati nešto od samog Microsofta. PC Manager za Windows 10 i 11 trenutno je u beta verziji i možete ga već koristiti danas.

PC Manager je aplikacija koja može ubrzati i očistiti vaše računalo uz nekoliko jednostavnih klikova, uključujući brisanje cache datoteka i zaustavljanje pozadinskih procesa. Uz to može otkriti probleme s vašim sustavom, uključujući viruse, zlonamjerni softver i druge sigurnosne rizike, iako nije zamjena za antivirusni program.

U biti ovaj program objedinjuje neke značajke koje već imamo u Windowsima poput Windows Defendera i Windows Disk Clean up alata.

Program se može preuzeti na stranici pcmanager.microsoft.com i instalirate ga na uobičajeni način.

Nakon što je PC Manager instaliran, otvorite ga iz Start izbornika ili koristite prečac na radnoj površini. Aplikacija se nalazi u sistemskom trayu u donjem desnom kutu. Možete mu pristupiti u bilo koje vrijeme.

PC Boost opcija

Kako biste poboljšali performanse svog računala, jednostavno kliknite na “Boost” opciju. To će odmah ukloniti privremene datoteke i osloboditi memoriju. U mom testiranju, smanjilo je upotrebu memorije s 65% na 50%, a nepotrebne datoteke su potpuno uklonjene iz sistema. U biti, kliknite na “Boost” kad god vam se čini da se Windowsi usporavaju i da bi ih trebali ubrzati.

Provjera zdravlja – Health check

Osim povećanja performansi, imamo i opciju ” Health check ” koja pronalazi potencijalne probleme na vašem računalu s Windowsima 11/10.

Pretražuje sve vrste smeća (ne samo privremene datoteke), uključujući Windows cache, sistemske logove i popis nedavnih datotke.

Osim toga, predlaže da postavite Microsoft Edge kao svoj zadani preglednik ako koristite preglednik koji više troši resurse, kao što je Chrome. Ovo je još jedan od nametljivih taktika Microsofta za promoviranje svog preglednika.

Na kraju, alat za zdravstveni pregled u Microsoft PC Manageru također predlaže programe koje možete onemogućiti prilikom pokretanja kako biste poboljšali vrijeme podizanja sustava.

Upravljanje pokrenutim procesima

Pod odjeljkom ” Process management “, PC Manager prikazuje aplikacije koje često troše RAM dok izvode više procesa u pozadini.

Windowsi 11 u projeku imaju preko 150 procesa koji se vrše u pozadini kada nemate pokrenut niti jedan program.

Ako imate velik broj procesa koji se izvode na vašem računalu, trebate koristiti ovaj alat i zaustaviti procese koji nepotrebno troše RAM. Samo kliknite na “End” pokraj naziva programa da biste odmah zaustavili proces.

Upravljanje pohranom

Kartica „Storage Management“ nudi opcije za dubinsko čišćenje svog računala. To je u biti prečac za Windows Disk Clean up alat kojeg već duže vrijeme imamo u Microsoftovom operativnom sustavu. Ovaj alat traži svaku pojedinu nepotrebnu datoteku i omogućava vam da je odmah uklonite.

U ovom odjeljku možete pronaći velike datoteke koje zauzimaju prostor na vašem računalu i ukoliniti ih ako vam više nisu potrebne. Također možete pronaći i aplikacije koje rijetko koristite i odmah ih deinstalirati.

Upravljanje startup programima

U odjeljku ” Startup apps“ “, možete brzo omogućiti ili onemogućiti aplikacije da se pokreću nakon svakog pokretanja sistema.

Svi znamo da su aplikacije pri pokretanju jedan od najčešćih razloga usporavanja računala. Svaki put kad pokrenete na svoj Windows 11/10 sistem, ove aplikacije se automatski pokreću, što usporava sve. Stoga je najbolje onemogućiti nepotrebne aplikacije pri pokretanju ukoliko ih često ne koristite i pokretne ih ručno kada ih stvarno trebate.

Sigurnost i ažuriranja

Kartica „System protection“ daje uvid u sigurnosno stanje vašeg računala. Ovdje možete brzo skenirati svoje računalo radi prijetnji i zlonamjernog softvera. Putem Microsoft Safety Scannera koji je integriran u Microsoft PC Manager možete pokrenuti skeniranje.

U ovoj kartici možete pronaći i alat za provjeru Windows ažuriranja putem kojeg možete preuzeti dostupna ažuriranja sustava.

ToolBox

Microsoft PC Manager ToolBox je u biti kartica s prečacima na kojoj se nalaze prečaci za snimke zaslona, podnaslove, notepad, kalkulator i ostale korisne alate koje često koristite.

Da li je Microsoft PC Manager bolji od konkurencije?

Da, jer Microsoft PC Manager ne dolazi s bloatwarom kao što je slučaj kod CCleanera koji vam uporno želi instalirati i AVG antitvirus zaštitu. Kako se radi o Microsoftovom alatu to je velika prednost jer je duboko integriran u operativni  sustav.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here