Paint u Windowsima

Na jesen nas očekuje nova velika nadogradnja Windowsa 10 koje će se zvati Fall Creators Update koja će, po običaju, donijeti nekoliko novih značajki. No, ova verzija više neće sadržavati Microsoft Paint (ili u hrvatskoj verziji Bojanje).

Prva verzija ovog programa je izašla još davne 1985., pod nazivom Paintbrush. U proteklih 30 i kusur godina gotovo nema korisnika Windowsa koji nije koristio ovaj program za uređivanje slika. Mnogi ga i dan danas koriste kada trebaju odrezati dio slike ili ubaciti nekakav tekst, a većini korisnika je upravo Paint bio prvi program (a nekima i jedini) za ovu namjenu.

Verzije su kroz povijest dobivale nove opcije pa je uradak u prvim verzijama mogao snimiti u .BMP i . PCX formatima, a od Windowsa 98 uvedena je podrška za  .JPEG, .GIF i .PNG formate. U Windowsima 7 je redizajnirano sučelje programa i uvedene su kartice po uzoru na Microsoft Office.

Ove godine stigao nam je Paint 3D koji omogućava umetanje 3D objekata u svoje uratke i Microsoft je zamislio da upravo ova aplikacija zamjeni Paint.

Paint će biti dostupan u Windows trgovini aplikacija

Za sve nostalgičare i one koji su navikli koristiti obični Paint, imamo dobru vijest – on će se i dalje moći potpuno besplatno preuzeti putem Windows trgovine aplikacija, no neće dolaziti predinstaliran na Windowsima.

Dakle, od listopada (kada bi trebao izaći Fall Creators Update) ćemo morati potrošiti 2 minute kako bi ručno instalirali ovaj popularni program.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here