Paint 3D na tabletu

Već godinama Microsoftov Paint je najrasprostranjeniji program za uređivanje slika s obzirom da dolazi predinstaliran s Windowsima.

I dok se program tokom godina gotovo nije mijenjao, osim manjih vizualnih promjena unutar sučelja, novi Windows 10 Creators Update donosi nam potpuno redizajnirani Microsoft Paint 3D.

Već iz samog naziva da se zaključiti da Paint 3D, ili po našem Bojanje 3D, donosi po prvi put podršku za kreiranje objekata u tri dimenzije.  Nova verzija se posve razlikuje od prethodne i moram priznati da je i zabavno kreirati razne objekte i potom ih rotirati po ekranu u tri dimenzije.

Sučelje je posve izmijenjeno sada se na vrhu nalaze kartice pomoću kojih se prebacuje layout. Ovisno o odabranoj opciji s desne strane će se prikazati potrebni alati.

Paint 3D sučelje programa

Tako redom imamo slijedeće kartice:

Ispuna – gdje se nalaze opcije za odabir boje, kao i olovka za crtanje tanke crte, vodene boje, pastela, pikselizator i sprej.

3D objekti – pomoću ove kartice ubacujemo 3D objekte u svoj crtež. Kako bi nam olakšali posao Microsoft je ubacio nekoliko 3D modela i objekata koje naknadno možemo rotirati i bojati.

2D oblici – putem ove kartice u crtež unosimo gotove 2D oblike poput kružnica, kvadrata, strelica i slično, ali ovdje imamo i nekoliko naljepnica (stickera) i tekstura koje također možemo ubaciti u svoj grafički uradak.

Tekst – tu se nalaze alati za unos teksta. Moguće je odabrati vrstu fonta, njegovu veličinu, boju, debljinu. No i ovdje je došla opcija za 3D tekst tako da je tekstu moguće dodati i treću dimenziju.

Filteri – kada ste pri kraju s svojim crtežom putem opcije filteri možete dodati i nekakav filter na svoju sliku. Microsoft ovdje nudi 16 različitih filtera. Na zadnjoj kartici nalazi se opcija za selektiranje elementa na crtežu i alat za obrezivanje.

Bilo koju karticu s alatima da odaberete na dnu ćete uvijek imati slider za zoomiranje crteža, kao i opciju snimanja snimke zaslona.

Nema sumnje da bi oni malo vještiji s ovakvim programima mogli bez većih problema nacrtati i kompliciranije crteže. S druge strane većini i dalje ovaj program biti dovoljan ako na brzinu trebaju ubaciti nekakav tekst na već postojeću sliku ili obrezati dio slike.

Paint 3D se može preuzeti putem Windows trgovine aplikacija iz operativnog sustava Windows 10.

2 Komentara

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here