Android Nougat logo

Android 7.0 Nougat je sada i službeno izašao. U posljednjih nekoliko mjeseci vlasnici određenih pametnih telefona su mogli testirati novu verziju Androida, a sada je dostupna za download i finalna verzija.

Podržani uređaji su  trenutno ovi uređaji – Nexus Player, Nexus 9 (Wi-Fi verzija) i Pixel C, a za njih se može preuzeti image datoteka operativnog sustava s Googleovih stranica.

U slijedećih nekoliko tjedana bi i vlasnici  Nexusa 6, Nexusa 5X i Nexusa 6P bi trebali dobiti OTA nadogradnju, dok bi prvi pametni telefon s tvorničkim Android 7.0  Nougat trebao biti LG V20 koji će biti predstavljen početkom rujna.

Google je na svom blogu naveo kako je ovo „najslađi okus Androida“ koji će u operativni sustav unijeti nekoliko promjena.

Možda najbitnija novina je podrška za više prozora (multi window), no već nekoliko proizvođača ovu značajku već duže vrijeme ima u svojim verzijama Androida. Dakle, sada će sam operativni sustav omogućavati da pokrenete više aplikacija jednu do druge i istovremeno ih koristite.

Autonomija baterije bi trebala biti dodatno poboljšana u odnosu na Android Marshmallow koji je uveo značajku „doze“ za štednju baterije u stanju mirovanja uređaja.

Android Nougat donosi i podršku za VulkanTM API za igre, kao i podršku za Daydream mobilnu virtualnu stvarnost.

Poboljšana je i enkripcija datoteka za bolju zaštitu, a uveden je i novi način ažuriranja sustava koji bi trebao znatno ubrzati sam proces.

Od ostalih novina tu je i mogućnost odgovaranja na poruke direktno iz obavijesti bez potrebe da se otvara određena aplikacija, mogućnost sortiranja prečaca u brzim postavkama, a nekima će se možda svidjeti i 72 nova emojia.

Sada se čekaju ostali proizvođači da i oni krenu s nadogradnjom svojih pametnih telefona i tableta na Android 7.0 Nougat, no sudeći prema iskustvu iz proteklih godina nemojte očekivati da bi to moglo biti tako skoro.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here