Android Nougat logo

Android 7.0 Nougat je sada i službeno izašao. U posljednjih nekoliko mjeseci vlasnici određenih pametnih telefona su mogli testirati novu verziju Androida, a sada je dostupna za download i finalna verzija.

Podržani uređaji su  trenutno ovi uređaji – Nexus Player, Nexus 9 (Wi-Fi verzija) i Pixel C, a za njih se može preuzeti image datoteka operativnog sustava s Googleovih stranica.

U slijedećih nekoliko tjedana bi i vlasnici  Nexusa 6, Nexusa 5X i Nexusa 6P bi trebali dobiti OTA nadogradnju, dok bi prvi pametni telefon s tvorničkim Android 7.0  Nougat trebao biti LG V20 koji će biti predstavljen početkom rujna.

Google je na svom blogu naveo kako je ovo „najslađi okus Androida“ koji će u operativni sustav unijeti nekoliko promjena.

Možda najbitnija novina je podrška za više prozora (multi window), no već nekoliko proizvođača ovu značajku već duže vrijeme ima u svojim verzijama Androida. Dakle, sada će sam operativni sustav omogućavati da pokrenete više aplikacija jednu do druge i istovremeno ih koristite.

Autonomija baterije bi trebala biti dodatno poboljšana u odnosu na Android Marshmallow koji je uveo značajku „doze“ za štednju baterije u stanju mirovanja uređaja.

Android Nougat donosi i podršku za VulkanTM API za igre, kao i podršku za Daydream mobilnu virtualnu stvarnost.

Poboljšana je i enkripcija datoteka za bolju zaštitu, a uveden je i novi način ažuriranja sustava koji bi trebao znatno ubrzati sam proces.

Od ostalih novina tu je i mogućnost odgovaranja na poruke direktno iz obavijesti bez potrebe da se otvara određena aplikacija, mogućnost sortiranja prečaca u brzim postavkama, a nekima će se možda svidjeti i 72 nova emojia.

Sada se čekaju ostali proizvođači da i oni krenu s nadogradnjom svojih pametnih telefona i tableta na Android 7.0 Nougat, no sudeći prema iskustvu iz proteklih godina nemojte očekivati da bi to moglo biti tako skoro.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here