Picasa 3 9 logo

Google je na svom službenom blogu objavio vijest o skorom umirovljenu nekada popularnog servisa za pohranu i uređivanje fotografija Picasa.

Još od pokretanja Google Fotografija u svibnju prošle godine neki su se pitali što će biti s Picassa servisom, a sada je tvrtka odlučila ga ukinuti. S obzirom da se većina značajki Google Fotografija i Picasse i ovako preklapaju, odlučeno je da je bolje fokusirati svoje napore na jedan servis, umjesto se razvijaju dva slična servisa paralelno.

Picassa nije prva žrtva nove Googleove usluge, jer su Google+ fotografije ukinute još prošlog ljeta, odmah nakon uvođenja Google Fotografija.

Svi koji još uvijek koriste Picasa Web albume mogu jednostavno ih prebaciti u Fotografije, a nove uratke spremati u ovaj besplatan servis za neograničenu pohranu fotografija i video zapisa.

Za one koje se ne žele prebaciti na Google Fotografije moći će na novoj lokaciji pregledati podatke iz Picasa Web albuma poput oznaka i komentara, a na toj novoj lokaciji će se moći i pregledati i izbrisati postojeći Picasa web albumi. No, za izradu novih albuma biti će potrebno se prebaciti na Google Fotografije.

Picasa za desktop se više neće moći preuzeti od 15. ožujka, a svi koji već koriste ovaj program na svom računalu moći će ga koristiti kao i do sada, no Google neće raditi na novim verzijama programa.

Sve ove promjene vezane za Picasa web albume će se početi primjenjivati od 1. svibnja 2016, tako da imate vremena za prebacivanje na Fotografije ili odabir alternativnog servisa za spremanje svojih fotografija.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here