Google logo na fuchsia pozadini

Google radi na potpuno novom operativnom sustavu pod nazivom Fuchsia koji nije ni Android ni Chrome OS. Za razliku od postojeća dva operativna sustava koji su posudili dio koda iz Linuxa, Fuchsia koristi  Magenta kernel.

Novi sustav je namijenjen IoT (Internet stvari eng. „Internet of things), a kako Google već ima neke IoT uređaje Fuchsia bi svoju premijeru mogla imati upravo na njima. No Fuchsia nije namijenjena isključivo za IoT, već će se može instalirati na pametne telefone, tablete, ali i PC uređaje.

Fuchsia umjesto Androida?

Još nije poznato zašto se Google odlučio na još jedan operativni sustav. Možda je razlog što Android koristi neke Java API-je, a Java je u vlasništvu Oracle grupacije. Oracle je već tužio Google zbog korištenja ovih API-ja, no sud je presudio u Googleovu korist. Ovo bi mogao biti kao svojevrsni bakcup operativni sustav ako tvrtka odluči ne plaćati nakade za korištenje Jave.

Neki tvrde da bi ovaj sustav u budućnosti mogao i zamijeniti i Android i Chrome OS iako je u ovom trenutku šansa za to vrlo mala.

Uskoro bi trebala doći i podrška za Raspberry Pi 3, a baš kao što je slučaj s Androidom i ovaj projekt je  open-source u potpunosti. Fuchsia OS je napisan u C i C++ programskim jezicima, a može se preuzeti s Githuba ili Google Source stranica.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here