Firefox logo

Iz Mozille je stigla vijest kako nove verzija Firefoxa će podržavati ekstenzije (WebExtensions) po uzoru na Google Chrome. Ova novina će prvenstveno pomoći programerima jer će moći lakše programirati ekstenziju koja će raditi na svim modernim web preglednicima – Firefoxu, Chromeu, Operi i Edgeu.

Još prije dvije godine Mozilla je najavila kao se ukidaju dodaci (add-oni), a odluka nije bila laka jer su upravo oni pomogli da Firefox postane popularan među korisnicima. S dodacima Firefox je mogao dobiti nove funkcionalnosti i značajke koje nisu bile uključene u osnovnu verziju web preglednika.

Međutim, ovakvi dodaci su kompliciraniji za programere jer zahtijevaju korištenje XML-a, dok primjerice dodaci za Chrome koriste standardni HTML i CSS, dok se za programiranje koristi JavaScript.

Drugi problem je što neki dodaci znatno uspore Firefox, a i nakon nadogradnje preglednika bilo je i problema s kompatibilnosti s određenim add-onima.

Web ekstenzije s druge strane se kompatibilne među web preglednicima, pa tako programeri kada naprave ekstenziju za jedan preglednik moći će vrlo lako, uz manje preinake, tu ekstenziju napraviti i za ostale moderne web preglednike. Ovo će pomoći i nekim manje popularnim browserima poput Vivaldija, da ugrabe svoj tržišni udio.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here