Google Chrome logo veliki

Google Chrome je jedan od najbržih web preglednika, a uskoro bi trebao postati još brži zahvaljujući novom algoritmu za kompresiju pod nazivom Brotli.

Još u rujnu Google je najavio kako radi na razvoju ovog algoritma koji, prema njihovim tvrdnjama, ima 20 – 26 % bolju kompresiju u odnosu na sadašnji algoritam Zopfli koji je u Chromeu od 2013. godine.

Ilya Grigorik, jedan od Googlevih programera koji rade na ovom projektu je na svojoj Google+ stranici objavio da novi algoritam će biti ugrađen u Chrome u skoroj budućnosti.

Trenutno je Brotoli ograničen na HTTPS konekcije i može se aktivirati na Chrome Canary probnoj verziji. Kako sada stvari stoje ova značajka će biti prvo integrirana u desktop verziju Chromea, a ekipa iz Googlea se nada kako će algoritam biti prihvaćen i od ostalih web preglednika.

Također se nadaju da bi u budućnosti algoritam trebao biti ugrađen u mobilnu verziju Google Chromea gdje bi osim bržeg učitavanja stranice trebao pomoći i na uštedi mobilnih podatka.

CloudFlare, najpopularnija mreža za distribuciju web sadržaja je napravila neke testove i prema njihovim saznanjima Brotoli odlično komprimira statične sadržaje veće od 64kb.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here