Mozilla Firefox logo

Mozilla će uskoro uvesti veliku promjenu u svoj Firefox web preglednik jer žele da dodaci (add-ons u Firefoxu) budu interoperabilni između web preglednika.

Ova značajka bi trebala omogućiti da dodaci napravljeni za Google Chrome ili Operu rade i na Firefoxu. Podsjetimo se slično je najavio i Microsoft kada je najavio kako će dodaci za Chrome se moći koristiti i u Edge web pregledniku. Trenutno to nije slučaj, no u listopadu bi i Edge trebao dobiti podršku za Chrome dodatke.

Vratimo se Mozilli i Firefoxu. Njihovi programeri su već izbacili novi API WebExtensions koji omogućava da Firefox add-oni budu kompatibilni s Operom i Chromeom. Za programere je ovo novi problem jer sada sve postojeće dodatke za Firefox moraju prilagoditi da budu kompatibilni s ovim API-jem.

Kako bi poboljšali sigurnost Mozilla je odlučila da samo dodatci koji su odobreni i digitalno potpisani od njihove strane se mogu preuzeti s njihove stranice s ekstenzijama. Ova promjena bi se trebala uvesti od iduće verzije Firefoxa 41.

Firefox bi uskoro mogao postati još sličniji Google Chromeu jer bi Mozilla trebala uvesti novu tehnologiju pod nazivom  Electrolysis koja će omogućavati da svaki novi otvoreni tab ima vlastiti proces, što bi trebalo omogućiti veću sigurnost i bolje performanse. Da li će se ova promjena odraziti na potrošnju radne memorije nije poznato.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here