Google Chrome safety logo

Najpopularniji web preglednik Google Chrome uvodi novu značajku pod nazivom Password Leak Detection koja bi trebala upozoriti korisnika ukoliko je neka lozinka kompromitirana.

Trenutno ne možete znati da li je lozinka koju ste nedavno upisali kako bi se prijavili na neku web stranicu među milijunima ukradenih. Gotovo svakodnevno se događa da razne internet stranice i online servisi budu meta hakera i da otkriju korisničke podatke svojih korisnika.

U ovakvim slučajevima će Password Leak Detection ugrađen u Chrome biti vrlo koristan. Site Techdows navodi da je ovaj alat dostupan u Chromeu 78 Canary. Najbolje od svega je što je alat integriran u sam upravitelj lozinki u Chromeu koji će vas upozoriti ukoliko koristite  kompromitiranu lozinku.

Kada korisnik pokuša unijeti takvu lozinku preglednik će ga upozoriti i ponuditi da se ona promijeni. Trenutno nije poznato odakle će Google povlačiti podatke o nesigurnim zaporkama, da li imaju neku svoju bazu ili se oslanjaju na vanjske servise poput stranice Have I Been Pwned koja služi upravo za ovu namjenu.

Integracija ove značajke u najpopularniji svjetski preglednik će biti od velikog značaja jer mnogi ni ne znaju da su njihove lozinke ugrožene. Naravno, Password Leak Detection će raditi i na Android OS-u, a kako je Google Chrome Canary nestabilna međuverzija biti će potrebno nekoliko mjeseci da ova značajka dođe u stabilnu inačicu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here