Adobe Photoshop Lightroom 4 je još jedan od programa za digitalnu obradu fotografija, a namijenjen je prvenstveno profesionalnim fotografima.

Povećanjem kapaciteta digitalnih kartica na fotoaparatima, fotografima je potreban program kojim brzo mogu obraditi veliki broj slika, tako da umjesto uređivanja jedne po jedne fotografije, a s Adobe Photoshop Lightroom 4 omogućava uređivanje cijelog niza slika odjednom.

Prednost ovog programa  nedestruktivan način obrade a sve promjene na fotografijama se pohranjuju odvojeno od originalne datoteke.

Sučelje

Samo sučelje je podijeljeno, slično kao i u konkurentskom ACDSee Pro programu, u četiri glavne sekcije : Library, Develop, Slideshow, Print i Web – od kojih svaka ima svoju namjenu.

Sekcija Library služi za pregledavanje fotografija, njihovo razvrstavanje po brojnim kriterijima i geo označavanje.

Develop sekcija služi za obradu fotografija i u njoj se nalazi velik broj alata za uređivanje i toniranje slika. Adobe Photoshop Lightroom 4 u sebi ima i brojne predefinirane „presete“ za podešavanje svjetline, ekspozicije, kontrasta, boja i zasićenosti na fotografijama.

Slide sekcijasluži za izradu „slide show-a“ s odabranim fotografijama,  što je obogaćeno s raznim tranzicijama i zvučnim efektima.

Zadnje dvije sekcije – Print i Web služe za ispis odnosno dijeljenje fotografija putem web-a.

Programa je dostupan na Windows i Mac operativnim sustavima po cijeni od 130 US $.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here