Facebook Messenger Lite logotip

Facebook Messenger Lite je napravljen 2016 godine kao alternativa klasičnom Messengeru za one koji nemaju dovoljno memorije na telefonu i pristojnu internetsku vezu. Radi se o olakšanoj verziju Facebook chat aplikacije koja je zahtijeva manje od 10 MB memorije i mogla raditi na sporoj 2G mreži. No, Messenger Lite aplikacija sada se gasi.

Messenger Lite sada upozorava korisnike da koriste obični Messenger za nastavak dopisivanja. Meta potvrđuje da će Android aplikacija potpuno prestati s radom 17. rujna, iako će Facebook Lite aplikacija (koja ima neke Messenger mogućnosti) ostati.

U Google Play Storeu  više ne možete naći Messenger Lite, a čak ako imate ga instaliranog na svom telefonu prestati će s radom za manje od mjesec dana. Inače istoimena aplikacija je je uklonjena s Appleovog App Storea još  2020. godine.

Realno gledajući, Messenger Lite u razvijenim državna i nije imao neki uspjeh. On je bio namijenjen tržištima s ograničenom ekonomskom i internetskom infrastrukturom, pa su trebala pristupačne pametne telefone i lagane aplikacije.

Godinu nakon što je Messenger Lite lansiran, Google je predstavio svoju olakšanu Android Go platformu, koja je ubrzala globalno usvajanje pametnih telefona.

Danas su te „lite“ aplikacije manje su nužne zbog razvoja pametnih telefona. Već i najjeftiniji Android telefoni dolaze s dovoljno radne i interne memorije za rad s „punim“ aplikacijama.

No, mnogima će ova aplikacija nedostajati jer je omogućila vam je da uživate u osnovnoj funkcionalnosti Messengera – dopisivanju s prijateljima ili obitelji. Bio je jednostavan i nije bio natrpan nepotrebnim opcijama iako je još 2018 dobio i podršku za video pozive.

Imajte na umu da je Meta ove godine ukida neke Messenger usluge. Uklonila je Facebook Messenger s Apple Watcha u svibnju, a nedavno je najavila da će podrška za SMS također biti uklonjena.

No imamo i neke dobre vijesti jer Facebook Messenger će konačno ponuditi potpunu krajnju enkripciju do 2024. godine, osiguravajući privatnije i sigurnije iskustvo za sve korisnike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here