Ubuntu 13.10 Logo

Prije svega 6 mjeseci Canonical je izbacio 13.04 Raring Ringtail koji se pokazao kao vrlo stabilna i dobra Linux distribucija, no mnogi korisnici su ga smatrali dosadnim – nije bilo nekih velikih noviteta u odnosu na prethodne verzije. Nedavno je izašla verzija 13.10 ,a istovremeno ova tvrtka je izbacila i mobilnu verziju Ubuntu OS-a.

Iz perspektive običnih korisnika i Ubuntu 13. 10 Saucy  Salamander ne donosi neke veće novine, barem na prvi pogled.

Instalacija

Instalacija ovog operativnog sustava se može napraviti na 2 načina – kao nova instalacija ili kao nadogradnja na prethodnu verziju. Iako mehanizam nadogradnje Ubuntu distribucija nije nimalo loš, zbog stabilnosti i performansi, preporuka je napraviti novu instalaciju.

Sučelje

Screenshot Ubuntu 13.10

Samo sučelje je identično sučelju u verziji 13.04. Unity launcher i dalje ima iste ikone, a i dalje se opcija prikaza radne površine mora aktivirati ručno. Jedna od novina koja se ističe je Text Entry opcija koja omogućava prebacivanje između više jezika, a smještena je u desnom uglu radne površine.

Canonical je ugradio još bolje pretraživanje, tako da će sada više rezultata se ispisivati prilikom pretraživanja nekog pojma. Rezultati pretrage, osim lokalnih datoteka, prikazuju i rezultate nađene na internetu. Internet pretraga se lako može isključiti u postavkama sustava.

Ubuntu One cloud servis je u ovoj verziji bolje integriran u distribuciju, tako da se korisnici sada mogu registrirati ili logirati direktno prilikom prvog pokretanja.

Osim navedenog,  Ubuntu 13.10 sadrži novi Linux kernel, 3.11, Python 3 i GNOME 3.8, no to je nešto za što većina korisnika neće ni primijetiti.

Zaključak

Ubuntu 13.10 Saucy Salamander je više nego solidan operativni sustav, koji je prije svega stabilan s vrlo dobrim performansama, s toga i ne čudi da sve više korisnika prelazi na Ubuntu i koristi ga kao primarni OS.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here